Найденов звънял на журналистка, за да защити договора за Фейсбук

OFFNews 31 август 2012 в 17:15 9311 7

Темата на първото предаване е „Големите проблеми с малките поръчки в министерството на земеделието
Темата на първото предаване е „Големите проблеми с малките поръчки в министерството на земеделието". Снимка: Никола Ончев

 

 

Комуникацията с Кристина Спасова беше много интересна – първоначално тя казваше, че ще ни отговори писмено. Но тя не ни отговори писмено как точно е разбрала за обществената поръчка за изработка на профили на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в иначе безплатните Фейсбук и Туитър. Ние бяхме задали такъв въпрос към нея.

Това съобщи Мариана Конова от агенция БГНЕС в предаването „Разследване на седмицата“, което се излъчва на живо едновременно на сайтовете наOFFNews.bgОтворен парламент,Pressclub.bgГневни млади хора,„Сега“ и БГНЕС, както и по OFFRoad Radio.

Темата на първото предаване е „Големите проблеми с малките поръчки в министерството на земеделието".

По време на предаването стана ясно, че министър Мирослав Найденов е провел телефонен разговор с журналистката, в който се опитал да обясни аргументите на МЗХ за сключването на договора.

В момента, който ние потърсихме Кристина Спасова за коментар, в Министерство на земеделието бяха разбрали за нашите въпроси. От МЗХ започнаха да ни търсят и да се оправдават, че трябва да се даде шанс на младите хора, обясни Конова.

Таня Петрова от вестник "Сега" коментира, че двете бивши служителки и собственички на фирма "Кей Ем Ком" са набор 87-88.  

Интересно е, че финансовото състояние в Търговския регистър и на двете фирми е напълно еднакво, регистрирани са на една и съща дата, с едни и същи приходи и разходи. За мен това е една лесна схемичка, каза Петрова.

86 610 лева за софтуер за моментни съобщения

Главният редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев обяви и новото разследване на екипа на медията: 86 610.20 лева са дадени за “Внедряване на софтуер за моментни съобщения, аудио и видео комуникация за всеки служител от отделите „ОППМРСР“ и „ДПМРСР“.

Префърцуненият термин „софтуер за моментни съобщения“ всъщност значи инсталиране на програма от типа на Skype, ICQ, MSN Messenger, Yahoo Messenger или който и да е от техните безплатни аналози, каза Йончев.

Усвояването на държавни пари минава през Държавен фонд „Земеделие“, който е възложител на поръчката. За нея са били предвидени 90 000 лева. Оферта подава само една фирма и печели с цена 86 610,20 лева.Спечелилата фирма е “АЙ БИ ЕС БЪЛГАРИЯ “ ЕООД. Управляващ фирмата е Горан Ангелов. Собственик е АЙ БИ ЕС ГРУП – БЪЛГАРИЯ, в която Ангелов има 94%, а съдружник му е Мартин Маждраков с 6%. За да не се разчуе тайната, ДФ „Земеделие“ е сключил с „Ай Би Ес“ споразумение за конфиденциалност, обясни Йончев.

В предаването се включи и Горан Ангелов, управляващ фирмата „АЙ БИ ЕС БЪЛГАРИЯ“.

Той съобщи, че внедреният софтуер е IBM Sametime - корпоративна платформа на IBM.

От съображения за сигурност в Държавен фонд „Земеделие“ не може да се използва Skype, твърди Ангелов. 

Единичният лиценз за продукта струва около 100 евро, каза Ангелов.

IBM Sametime изисква сериозна инсталация, сериозен труд, твърди още управляващият фирмата „АЙ БИ ЕС БЪЛГАРИЯ“.

Сигнал на зрител

В предаването зрителката Десислава Танчева подаде сигнал, че няколко десетки хиляди лева са налети в предаването Агро пари по Нова телевизия, а то, според нея, има изключително ниска гледаемост. Танчева обяви и имената на две PR агенции, ангажирани с неуспешния проект - „Витоша“ и „Соника“.

Първи участници в предаването „Разследване на седмицата“ са:

Антоанета Цонева от „Отворен парламент“ –  блогът, който пръв разкри, че Земеделското министерство е дало 94 000 лева за изработка на профили на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в иначе безплатните Фейсбук и Туитър.

Мариана Конова от БГНЕС – информационната агенция, която разкри фирмата и хората, които са прибрали парите от странната поръчка.

Таня Петрова от „Сега“ – вестникът, който разкри, че спечелилата поръчката за Фейсбука фирма „Кей Ем Ком“ и 25-годишната й шефка Кристина Спасова, са се е сдобили с 2 апартамента и 166 ниви.

Владимир Йончев от OFFNews.bg – новинарският сайт, който разкри, че младата пиарка вече е собственик на завод в Берковица. Както и че Кристина Спасова е получила 35 000 лв., за да рекламира динозаври в с. Дорково. Парите са от ОП „Регионално развитие“, където Спасова е работила преди време.

Ето записа от предаването:

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com

Целият запис от радиото може да се чуе ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови