Моделът "Софиянски" още тегне над София

Юлиана Ончева 20 август 2015 в 10:45 14796 17

Столична община все още има участие в наследените от времето на кмета Стефан Софиянски 11 смесени дружества. Само в едно от тях обаче тя държи над 50 на сто от собствеността - 67% в Общинска банка. В търговската верига "Наш дом" участието на общината е 0,67 на сто. 

Столична община остави на самотек "Воден свят – Банкя" през последните години, делът й вече е паднал на 10%. Останалите 90% са собственост на Богомил Манчев, съобщиха преди дни от партията на "Зелените". На последното общо събрание, когато е станало вдигането на капитала, Столична община не си е направила труда дори да изпрати свой представител, което буди недоумение, коментира тогава Владислав Панев. 

Пред OFFNews председателят на СОС Николай Стойнев обясни, че за да участва във вдигането на капитала общината трябвало да налее 400 000 лева публични средства, които всъщност да подари на частния партньор. „Още през 2002 г., когато кмет е Стефан Софиянски, общинският дял в това дружество е намален на 25% - тоест, абсолютна невъзможност да се влияе на решенията, които частният партньор взима. Да участваме в увеличението на капитала сега има ясно финансово изражение – да подарим 400 хил. лв. от бюджета на частния партньор, който да ги харчи както намери за добре“, обясни Стойнев. 

Общината предлага всяка година чрез Агенцията по приватизация дела си комплекс "Корали" в Панчарево, никой обаче не иска да купи миноритарния дял. Няма желаещи за 34%, кой ще купи нещо, в чието управление реално не може да участва, коментира Стойнев. 

Дивиденти Столична община не получава и от другите си смесени дружества, които са: 

София крематориум, в което "Московска" 33 притежава 20%, Интер Експо Център - 18,78%, Надежда ООД - 19,98%, БКС "Лозенец" - 3,57%, Хлебни изделия Княжево - 2,57%, и две ДКЦ-та с по 20% участие. 

Общинските дружества обаче са стабилизирани, твърди Стойнев. 

Те са натрупали достатъчно ресурс, който да вложат като съфинансиране в развитието на нови проекти. „В спортния комплекс в парк „Възраждане“ „Спортна София“ инвестира собствени 600 хил. лв., а „Софийски имоти“ – собствени 3 млн. лв. Останалата част са привлечени европейски средства“, разказва шефът на СОС. Той припомни и, че сериозни инвестиции в подобряването на градската среда и услугите, които предоставят дружествата, са направени с реконструкциите на пазарите – Женския пазар, „Димитър Петков“, „Връбница“, „Иван Вазов“, „Красно село“, „Ситняково“ и „Слатина“.

„С тези проекти преобразихме градската среда – изградихме пешеходни зони, с нови настилки, осветление, пейки, озеленяване и видеонаблюдение. Това сега са приятни центрове, където хората не само пазаруват, но и се срещат с приятели и се разхождат“, обясни той.

„Заедно със Столична община транспортните дружества започнаха модернизиране на превозните средства – над 220 нови автобуси, тролеи и трамваи. Те отговарят на всички европейски критерии за качество на услугата. Никога преди това общинските дружества не са правили такива инвестиции в подобряване на услугите си за софиянци“, категоричен е зам.-председателят на СОС. 

Дългът на София е 500 милиона 

София има дълг от 500 млн. лева, но това е инвестиционен заем, обяснява Николай Стойнев. В сумата е включен и заемът от японската банка за изграждане на метрото. Това е под тавана от 15% от собствените приходи, както изисква законът, изплаща се в срок, каза още Стойнев. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!