Купихме си контрапротест - 300 души за 10 000 лева

Николаос-Теодорос Цитиридис 09 юли 2013 в 17:38 88858 108

Контрапротест в защита на правителството на Пламен Орешарски пред НДК в София на 29 юни. Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис
Контрапротест в защита на правителството на Пламен Орешарски пред НДК в София на 29 юни. Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис

 

Агенции за наемане на статисти и актьори обслужват политически партии за различни мероприятия - от предизборни агитации по селата до масовка за някои от протестите в столицата, показа проверка на OFFNews  по сигнал на наша читателка. С минимален бюджет от 1500 лв. агенция за таланти може да организира около 50 души масовка, като "наемът" на статист е между 30 и 40 лв. за два часа, установи OFFNews. Една част от хонорара, разбира се, остава за фирмата посредник.

Жената, чиято анонимност запазваме, разказа как на неин роднина пенсионер са предложени 10 лева "за един час стоене с другите баби и дядовци на митинга в подкрепа на правителството "Орешарски". Там се събирали много хора, регистрирани в кастинг агенции, разказа жената. Тя самата твърди, че е разпознала няколко лица, които е виждала и в тв реклами.

В писмото си жената пише и прякора на човека, който е собственик на агенцията за статисти.

OFFNews не успя да открие истинското име на този човек и коя е агенцията, която ръководи.

Наш репортер се свърза с три от най-големите агенции за статисти и се представи за човек на политическа сила. Попитахме дали могат от днес за утре да ни осигурят хора за митинг в столицата. Човекът отсреща отговаря, че има подобна практика от години насам.

"Ние сме правили много пъти такива неща, партии са използвали нашите услуги за митинги, предизборни агитации и други събития", каза мениджърът. 

Поискваме от агенцията масовка от 300 статисти, които да протестират в центъра на София по избрана от нас кауза. Оказва се, че за дискретност можем да си уредим хората и без договор. Практика била партиите да работят с агенцията, като парите се дават "под масата".

"Може и да не се налага, това е по ваша преценка. Досега с партиите, с които сме работили, не сме сключвали договори, но това вече го решавате вие. Може със, може и без", обяснява човекът от агенцията.

Пред втората агенция, която потърсихме, се представихме като гражданско движение, което търси хора за масови събития. При уточнението, че става въпрос за протестите в София, жената от агенцията моментално ни отказа и добави, че в политически мероприятия нейната агенция ще остане безучастна.

Разговорът с третата агенция беше най-интересен. Отново се представихме като гражданско движение, което иска около 300 души за протестите в София. Човекът от другата страна първоначално се стъписа и сподели, че до сега си е мислил, че протестите са били "спонтанни", след това обаче допълни, че "можем да си бъдем взаимно полезни". Цената, която ни предложи, беше между 50-60 лв. за ден на човек. Един час по-късно трябваше да се чуем отново, за да уточним бройката на хората и сумата, която трябва да платим. При втория разговор мъжът ни каза, че след обсъждане с колеги агенцията е преценила да не поема ангажимента към нашето "гражданско движение".

Ето и разговора, в който за пет минути се уредихме с митинг:

OFFNews: Добър ден, бих искал да ви попитам дали може да ми помогнете в организирането на статисти за масово мероприятие. Колко може да ми уредите?

- Трябва да ми кажете за какво събитие става въпрос и за колко часа. Можем да ви уредим и 1000 души.

OFFNews: Аз съм представител на политическа партия и ми трябват хора за протестите в София. Вие имате ли такава практика по принцип?
- Ние сме правили много пъти такива неща, въпросът е в рамките на колко часа на ден и това, което ме интересува e и какъв бюджет сте заделили за това нещо.
OFFNews: Нас ни интересуват около 200-300 души - да бъдат ангажирани до края на седмицата. Вие какъв опит имате с такива неща?
- Правили сме го много пъти в минали години, но тази не са ни търсили. Използвали са ни по предизборни кампании, за агитации и други. Това, което мога да ви предложа, е за 300 души по 35 лв. на човек, а ако са 200 души - по 40 лв.
OFFNews: А по какъв начин може да ми осигурите конфиденциалност за това, че хората няма да казват, че са платени? Все пак това са около 300 души и трудно се контролират.
- Ние като фирма я гарантираме, но за статистите и масовката няма как да бъдем сигурни. Това вече е риск, който вие трябва да поемете. Ако някой ви се закълне тържествено, че няма да каже, е друго вече.
OFFNews: А вие споменахте, че досега сте обслужвали и други партии, интересно ми е кои са те.
-Ами, това разбирате, няма как да ви кажа, тъй като са ни били клиенти. Само мога да ви кажа, че до сега само една от големите партии не ни е търсила, не защото не сме могли да я обслужим, просто не е имала нужди от услугите ни. Предполагам в момента, че тази партия е именно вашата, за която ми звъните.
OFFNews: А с договорите как стоят нещата?
- Договор може и "да", и "не". Ако вие поискат, ще подпишем, ако не, няма да има. Досега партиите, с които сме работили, не са подписвали, така че предполагам, че вие също няма да искате.

Разговора с агенция Номер 3:

OFFNews: Добър ден, дали може да ми кажете дали организирате статисти за масови мероприятия. Аз съм представител на гражданско движение и става въпрос за митингите в София.
- Ами ние нямаме опит в такова организиране. За пръв път разбирам, че сегашните протести са такива. Мислех, че са спонтанни. Пак ви казвам, че нямаме опит с такива неща и не сме правили така. Ще трябва да се чуем отново след малко, за да обсъдя с колегите темата. На вас каква бройка ви трябва?
OFFNews: Около 300-400 души за цялaта седмица до неделя.
- Това ще струва около 50-60 лв на човек за цял ден. Но сега трябва да се чуя с колежката, която отговаря за статистите, аз отговарям за актьорите. Учудих ви се малко на идеята, но смятам, че можем да си бъдем полезни.

Малко по-късно човекът позвъни да каже, че няма да поеме ангажимента.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!