Комисията по корупция привиква Мирослав Найденов

Александра Маркарян 13 септември 2012 в 11:24 4027 3

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

 

Комисията за борба с корупцията в парламента ще привика земеделският министър Милослав Найденов, за да даде обяснения за скандалния договор за създаване на профили в Туитър и Фейсбук на Програмата за развитие на селските райони.

Договорите бяха дадени на две доскорошни пиарки на агенцията по храните, също подчинена на МЗХ, и така за изграждане на профилите в двете безплатни социални мрежи бяха платени 100 хил. лева.

Фирмата, спечелила поръчката - "Кей Ем Ком", е на 25-годишната Кристина Спасова, за кратко дяловете са били прехвърлени на 24-годишната Лора Димитрова. И двете са работили в подчинената на МЗХ агенция по храните.

Под крилото на Найденов, фирмата се е сдобила още с два големи апартамента на стойност над 500 хил. лева на бул. "България" в София, спечелила е поръчка за рекламиране на динозаври, Кристина Спасова дори си купи част от заводаза преработка и консервиране на диво-растящи плодове и гъби "Био Ем Ди" в Берковица и така взе земи и имущество за над 1 млн. лева.

Договорът за профилите в двете социални мрежи е само един от случаите, по които ще бъде препитан министърът, заяви за OFFNews председателят на парламентарната комисия Бойко Великов.

По думите му срещу Найденов има сигнали, свързани с търговията с дървесина и на земи. Общо седем са въпросите, които ще бъдат изпратени в министеството, а изслушването ще бъде насрочено в следващите седмици и ще бъде открито за медиите.

Великов обясни, че решението на депутатите от комисията, което е взето вчера, е провокирано от постъпили сигнали.

„Има и актуални въпроси, които комисията е преценила, че е необходимо да изслуша министъра, тъй като има рискови зони за корупция, които биха могли да се проявят при определени условия. За това считаме, че трябва да изслушаме министъра и да чуем какви са взетите от министерството мерки, за да не бъдат допуснати корупционни дейности“, обясни Великов.

По време на парламентарния контрол утре депутатът от "Атака" Десислав Чуколов ще отправи питане към земеделския министър, свързано с популяризиране на програмата. Депутатът обясни, че повод за питането му са публикации на OFFNews.bg по случая, на които той ще се позове в питането си към министъра. 

Земеделският министър обяви миналата седмица, че в министерството е стартирала вътрешна проверка на договорите, които МЗХ е сключило за популяризиране на програмата за развитие на селските райони в социалните мрежи. Той заяви, че след като приключи проверката, министерството ще излезе с официално изявление по случая.

“Това е политическа атака и изнесените неща не отговарят на истината. Първо, цените на договорите въобще не са такива, категорично. Второ, това не са такива страници, за каквито се говори. Това са специализирани страници, в които трябва да бъдат обхванати и обработени над 20 хил. нормални страници и да бъдат апликирани вътре”, обясни Найденов.

Въпросните поръчки не били само за създаване на профили на програмата за развитие на селските район в социалните мрежи, а за цялостното ѝ промотиране, за което, предвидените европейски средства били 36 млн. лв., а досега били усвоени едва 10 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!