Директорка забранява линейка за учителка пред инсулт

Александра Маркарян 26 юни 2012 в 08:55 21556 119

От ляво на дясно: Бившата помощник-директорка в 30 СОУ Евгения Тодорова, учителката Мима Димитрова и майката на шестокласничка Диана Михайлова. Снимка: Сергей Антонов
От ляво на дясно: Бившата помощник-директорка в 30 СОУ Евгения Тодорова, учителката Мима Димитрова и майката на шестокласничка Диана Михайлова. Снимка: Сергей Антонов

Директорка на училище в София е отказала линейка за учителка с кръвно 251/119, измерено непосредствено след разговор между двете. Жената, спасена по чудо, вече четири месеца е в отпуск по болест. Санкция срещу директорката няма. Но има срещу медицинската сестра, спасила живот – преместена е в друго училище. Инцидентът става на 1 февруари 2012 година в 30 СОУ „Братя Миладинови“ (някога „Людмила Живкова“) на бул. „Александър Стамболийски“ в София. Потърпевшата е Ася Балтакова – музикален педагог с 18 години стаж като учител, диригент и основател на фолклорна формация „Сидера“- носител на редица награди. Тя вдига кръвно след разговор с директорката на 30-о Атанаска Рейха. За да разкаже какво и защо се е случило, с OFFNews се свърза самата Ася Балтакова, след което наш екип се срещна с директорката Рейха, с медицинската сестра Румяна Давидова, с настоящи и бивши колеги на Балтакова, с нейни ученици и с техните родители. Всички те потвърдиха с думите си и с документи казаното от учителката. Ето какво разказа медицинската сестра Румяна Давидова за случилото се пред OFFNews:

„На 1 февруари 2012 г. в лекарския кабинет на 30-то училище влезе преподавателката по музика Ася Балтакова. - Като мерех кръвното й налягане, помислих, че апаратът се е развалил – показваше RR 251/119. Бях изумена – за 30-годишната ми практика на медицинска сестра за пръв път измервах такива стойности на артериално налягане“.

Учителката казва, че лявата ú ръка се схваща. Силно притеснената медицинска сестра ú дава валидол и една таблетка хлофазолин – това, което има в кабинета си. Убедена е, че трябва да извика линейка и екип, който да бие инжекция, която да подейства по-бързо. Месец по-рано обаче е била предупредена, че за такова нещо трябва да поиска разрешение от ръководството на училището. Звъни на телефона на секретарката на директорката. Отговорът от кабинета е: „По длъжностна характеристика медицинската сестра отговаря само за здравето на учениците, но не и за здравето на учителите“. Шокираната медицинска сестра моли учителката по история Мариана Димитрова да се обади. Самата Давидова не може да го направи, защото батерията на мобилния ú телефон е паднала. Спешният екип идва сравнително бързо. Лекарят констатира, че Балтакова е с хипертонична криза – кръвното ú е малко по-ниско от първоначално измереното (230/119), но все още - твърде опасно за жената, поставя инжекция и впръсква изокет под езика. Остава, докато стойностите се нормализират. Ася Балтакова идва в съзнание и чува: „Ако бяхте закъснели с 15 минути, с вас нямаше да разговаряме“. "После ми казаха, че Рейха била казала: „Достатъчно е голяма Балтакова да прецени как да се прибере вкъщи или мъжът ú да дойде да я прибере“, допълва жената пред OFFNews. Предисторията До тежкия разговор между Рейха и Балтакова, последван от хипертоничната криза, се стига след инцидент в училището, заради който и учителката по музика, и бивша помощник-директорка, и родители, а дори и ученици подават жалби в Регионалния инспекторат на МОМН, в самото образователно министерство, в Министерството на здравеопазването, в Комисията за защита от дискриминация, в Държавната агенция за закрила на детето. На 23 ноември 2011 година класът на Балтакова - 6 "А", има час по рисуване. Учителят не идва в продължение на 25-30 минути, по думите на децата. През това време възниква разправия между момче и момиче от класа. Реакцията на момчето е да смъкне панталоните на момичето, момчетата почват да опипват детето, едно от тях ляга върху него. Целият клас се смее. Нещата не приключват тук. След часовете момчетата се нахвърлят върху същото момиче. След като разбира, класната Балтакова внася докладна с искане за наказание на момчетата до директора. Рейха обаче я принуждава да скъса листа и да пише нова докладна, в която оттегля искането си за наказания. Обвинява класа, че е виновен - нещо, по което никой не спори, и все пак иска случаят да утихне без санкции. Обяснението на Балтакова е, че Рейха иска да прикрие закъснелия учител Любомир Добрев. Жалби След инцидента Балтакова подава жалба до Министерството на образованието и Регионалния му инспекторат по образованието в София. В нея пише:

"Всичко започна с инцидент в моя 6 "а" клас. Учителят по изобразително изкуство (близък на директорката) закъснява за час около 30 минути (по сведение на децата). В това време няколко момчета, почувствали се свободни, решават да се изгаврят с едно от момичетата (Н.), като му свалят панталоните и го опипват, а един от тях ляга отгоре му.... Аз като класен ръководител подадох докладна до директорката за налагане на наказания на провинилите се момчета. Каква беше изненадата ми, когато трите директорки дойдоха по време на Коледното тържество на класа в часа на класа и започнаха да внушават на децата, че те са виновни, че колегата е закъснял само 2-3 минути...Веднага след това от мен беше поискано да си оттегля докладната и директорката ми продиктува какво трябва да напиша в новата докладна, с която оттеглих предложенията за наказания. Не твърдя, че децата са невинни, напротив, те сами се убедиха, че трябва да понесат наказание..."

Проверка РИО прави проверка по случая с инцидента с Балтакова, след която отговорът на инспектората е формален и в резюме гласи, че в 30 СОУ няма нарушения:

„Вие сте получила хипертонична криза, при което сте посетили лекарския кабинет. Оказана ви е лекарска помощ. Повикана е линейка. Вие сте в отпуск по болест и до момента на проверката, за което сте представили болнични листове.... В 30 СОУ се спазват законите на Република България и нормативните документи на МОМН, има нормален учебен процес, в който колективът на училището извършва отговорно и законосъобразно ежедневните си задължения“, пише в отговор на жалбата и след проверка Ваня Кастрева, началник на РИО в София-град.

След този отговор Балтакова подава възражение директно до началника на Кастрева – министъра на образованието. Освен до МОМН жалбата е адресирана и до Министерството на здравеопазването, и Държавната агенция за закрила на детето с копие до Комисията за защита от дискриминация. По нея все още няма развитие.

С бившата пом.-директорка на 30 СОУ Евгения Тодорова се свързват съседи на момичето и я молят да опише случая в писмо до Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София. В писмото си тя открито заявява, че приключилата проверка е проверка в кавички, формална и опорочена. "Докога ще бъде така, госпожо Кастрева? Какво още трябва да се случи в 30 СОУ - сигурно някой да умре?", пита възмутената Тодорова. Писмото попада в ръцете на директорката Рейха.

"Последва един инфарктен съвет, на който бях обвинена в какво ли не. Беше ни обяснено, че колегата закъснял само 2-3 минути..., че децата само са "погъделичкали" Н. и всъщност нищо не се е случило... На съвета директно бях обвинена, че не съм взела мерки.... След няколко дни бях повикана на разговор с директорката, за да ми обясни, че не се справям с изписването на часовете с вокалната група и разговорът беше пълен с обвинения към мен. Явно целта е да мълча. След споменатия разговор вдигнах кръвно, отидох при медицинската сестра и се установи, че артериалното ми налягане е 251/119", пише Балтакова до МОМН.

Директорката OFFNews потърси Рейха, за да ú даде думата по тежките обвинения, отправени към нея. На тях Рейха не отговори пряко.

Коментарът ú беше, че тя самата няма задължението да вика линейка, че това е задължение на медицинския специалист, който не ú е подчинен. Тя отрече да е разпореждала при викане на Спешна помощ да се иска разрешение от ръководството на училището. Медицинската сестра трябвало само да я уведоми. Секретарката, на която е позвънила Давидова, не е лицето, което трябва да извика Спешна помощ, каза Рейха.

За Балтакова заяви само, че е „хипертоничка от твърде дълго време“ и че когато е станал инцидентът „с нея са се занимавали двама учители“. В същото време за деня в училището е имало 750 деца и 10 отсъстващи учители, които не е имало кой да замести. Вместо благодарност за спасения живот на нейна дългогодишна учителка медицинската сестра получава жалба срещу себе си от Рейха, изпратена до кмета на София Йорданка Фандъкова и до дирекция „Здравеопазване“ в Столична община (OFFNews разполага с копие от нея). В нея директорката иска от работодателите на сестрата да „потърсят отговорност“ от Давидова, която писмено описва всичко, случило се на 1 февруари. Според Рейха медицинската сестра "съзнателно уронва престижа на училището ни". Крайният резултат от конфликта Рейха-Давидова е преместването на медицинската сестра от дирекция „Здравеопазване“ към Столична община, в близкото до 30-о 18 СОУ. Учениците

Репортер на OFFNews потърси и ученици от 6 „а“ клас, с които разговаря в присъствието на родителите им. Ирина, Яна, Лили и Калин (имената са променени - бел.ред.) потвърдиха, че „господинът закъсня 25-30 минути“. „Тръгнахме да го търсим. Намерихме го да оправя врати. Реакцията му беше: „А! Ама аз при вас ли имам?“, разказа Яна.

За случилото се преди това по време на часа тя допълва, че Н. дразнела едно от момчетата в класа и той „за да не я удари, ú смъкна панталоните. Всички започнахме да се смеем. Всичко като че ли приключило така, минал и следващия, последен, час – на класния, след което учениците се разпуснали. Точно тогава обаче момчетата отново се нахвърлят върху Н.

„След часа на класа, след всички часове момчетата се нахвърлиха върху Н. Не виждахме какво става – беше затрупана. Аз си тръгнах, бяхме скарани“, разказва една от нейните съученички.

Днес Н. започва да плаче всеки път, щом директорката например спомене за случилото се – а тя го прави често с цел да го омаловажи, разказа Диана Михайлова – майка на една от съученичките на Н.

Засега обаче случаят с Н. и последвалият инцидент с Ася Балтакова остават ненаказани.

OFFNews уважава желанието на бащата на Н. да не коментира случилото се с дъщеря му, затова и не представя неговата позиция по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!