Трима протестиращи - две момичета и едно момче, ще спят в ареста

OFFNews 05 декември 2013 в 23:32 12457 25

Едно от задържаните момичета. Снимка: Сергей Антонов

Снимка Сергей Антонов

Едно от задържаните момичета. Снимка: Сергей Антонов

Полицията е задържала седем души по време на днешните протести срещу правителството и промените в Закона за МВР, а трима от тях ще нощуват в районните.

Информацията бе разпространена от сдружението на Адвокатите-доброволци. Ето и сводката:

В V РПУ бяха отведени четири момчета, задържани по чл. 55 от ЗМВР - наизпълнение на полицейска заповед. Сред престой от два часа са им съставени актове за установяване на административно нарушение и са били освободени. Полицейският съвет е бил "адвокат само ще усложни нещата". От адвоката е укрит задържаният на ул. "Раковски". По-късно се е оказал там. Разследват го за хулиганство. Ще преспи в управлението.

Двете задържани момичета в I РПУ ще бъдат пуснати утре. Обвинението е по Чл. 274а. - “Който по какъвто и да е начин опетни, противозаконно унищожи или повреди формено облекло, служебни знаци или надписи, носени или поставени по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража или Закона за съдебната власт, се наказва с лишаване от свобода до една година”. 

Резултатът от цветната прегръдка. Снимка: Сергей Антонов

 

С техния случай са се занимавали повече дознатели и полицаи. Шестима дознатели са разпитвали седем полицая и са преглеждали записи от различни видео камери. Изискани са записи на случая с полицейската прегръдка. Момичета са посъветвани да се откажат от адвокат за фазата на полицейската проверка, на каквато са в момента. Задържани са за 24 часа.

До 22 часа момичетата са седели на пейка в коридора, ограничени в движенията с белезници. При тях са били допуснати родители и една студентка, за да им занесе храна. Въпреки настояването на студентите, родителите им не са били уведомени за задържането до късно вечерта.

По-рано тази вечер пресцентърът на МВР разпространи следното съобщение по темата: "В столични районни управления са отведени девет души - две момичета - Д.П./21г./ и В.Й./20г./  от София, две непълнолетни момчета – на 14 и 17 години от София, 19-годишните И.И. и И.А. от Нови пазар, В.Б./21г./ от Костенец, Г.Г. /29г./ от Козлодуй. В.М./39г./, който след установяване на самоличността, му бил освободен. Продължава работа в полицията по установяването и  документирането на нарушенията на деветимата". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!