С жива верига бранят буните край Черноморец

OFFNews - Бургас 29 март 2017 в 15:29 3522 0

Едната от буните, която трябва да бъде разрушена

Наемателят на плажа „Черноморец - Изток“ и граждани на курортното градче за втори път днес излязоха на протест да защитят буните на плажа край къмпинг „Черноморец“. Според фирмата, която стопанисва ивицата от 2015 г., премахването на двете изкуствено изградени съоръжения, ще унищожи пясъка на малката ивица. От „Акра лидо” ООД са категоричи, че срещу тях се провежда целенасочена атака още от миналата година и посочват като неин автор Община Созопол и кметът Панайот Рейзи. Още тогава той се произнесъл, че ресторантът, изграден на плажа, е незаконен. От фирмата са категорични, че съдът се е произнесъл в тяхна полза. Така се стига и до действията на РДНСК, които изпратили фирма - изпълнител да премахне буните, посочва Борислав Иванов от „Акра лидо” ООД.

2015 г., по време на търга, не бяхме уведомени от МРРБ, че буните са незаконни. Напротив - сключихме договор с министерството и в схемата, която ни беше дадена от МРРБ беше записано „Буна 1“ и „Буна 2“, казва Иванов.

Той твърди, че за тяхната незаконност разбрали вчера, когато на място отиват РДНСК и фирма - изпълнител и започват да разрушават едната буна. Показали им заповед от 2012 г. На място се събират и местни хора и успяват да спрат процедурата. От фирмата очакват да се намеси и настоящият принципал - Министерството на туризма, които извършват проверка. Казват, че са потърсили съдействие и от кмета на града Добри Добрев, но той не се е отзовал. Добавят, че са правили и независима оценка от специалист, която е показала, че буните не само са необходими, но трябва и да се подсилят, защото на място има и свлачище. От фирмата твърдят, че за изряден наемател и вече са си платили годишната такса в размер на 107 000 лв. за ивицата, която е около 2.5 дка.

От Община Созопол отказват коментар, тъй като плажът е държавна, а не общинска собственост.

От МРРБ уточняват, че процедурата по премахването на буните е законна, като добавят, че те са незаконно изградени от неизвестен извършител. Заповедите за това са влезли в сила през 2012 г., а изпълнението им е предвидено за период от декември миналата година до януари 2017 г. Те са обжалвани пред Административния съд от наемателя на плажа през 2015 г. Според Министерството, не отговаря на истината твърдението на фирмата, че са останали изненадани от действията на строителната инспекция, след като обжалват нейните заповеди. От ведомството поясняват, че ВАС не е сметнал наемателя на плажа като заинтересована страна и делата са прекратени. От министерството добявят, че укрепване на морския бряг съгласно законите може да бъде извършено само при наличие на одобрени проекти и издадено разрешение за строеж, което при необходимост може да се направи по инициатива на собственика на плажа.

Днес граждани и бизнесмени застанаха в жива верига пред багерите, а наемателят дори сложи ограда, за да възпрепятства влизането на тежките машини. От ДНСК са категорични, че и тя е незаконна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови