Родители поискаха оставката на Кастрева (снимки)

ОFFNews 10 октомври 2014 в 13:38 5987 3

Родители поискаха оставката на зам.-министъра на образованието в служебния кабинет Ваня Кастрева заради случая в IV помощно училище.

Протестът започна в 11 ч. и събра десетки родители, някои от които дойдоха с малките си деца.

Възмущението им предизвика реакцията на Министерството на образованието след сигнала на майка, че 13-годишната й дъщеря, болна от аутизъм, вероятно е станала жертва на сексуално посегателство в училището.

МОН започнаха проверка по случая чак когато скандалът стана публичен, в началото на седмицата, въпреки че сигналът на жената е от 29 септември. На пресконференция пък от МОН заявиха, че детето (което е с аутизъм) имало склонност да "се разголва" - реплика, която накара бащата на момиченцето да заяви, че се срамува от зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, която водеше пресконференцията. На следващия ден Кастрева се извини, но това не спря родителите да организират протест, който започва в 11 ч. днес пред сградата на МОН в центъра на София.

Днес се очаква да бъдат обявени и резултатите от проверката по случая.

Родителите негодуват и срещу опитите на министерството да прикрият вината на директорката на училището, която дори не е сигнализирала отговорните за закрилата на детето институции - ДАЗД, МВР и Дирекция "Социално подпомагане", а вместо това излязла в отпуск по болест.

"Протестираме срещу опитите за протекционизъм от страна на МОН към директора и служителите на 4-то помощно училище и настояваме за реално разследване на случая с тормоза на Ана-Мария - ученичка от това училище!", заявиха организаторите на протеста в социалната мрежа.

Освен в София ще има демонстрации и в Сливен и Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!