Рехав вечерен протест, утре излизат университетски преподаватели и учени от БАН

OFFNews 10 декември 2013 в 20:59 4851 9

Протест

Снимка Константин Павлов-Комитата

Протест

Тази вечер протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски се събраха пред Министерски съвет, както и в последните няколко месеца.

Шествието им по обичайния им маршрут към парламента, отново тръгна  с 30 минути по-рано от обикновено заради студеното време.а Демонстрантите скандираха „мафия“, „оставка“ и „избори“, пуснаха малко новогодишни фойерверки с след 20.00 часа се разотидоха.

Утре се очаква обща протестна акция на преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и учени от БАН. Те излизат на протест в сряда от 12 ч. с искане за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на Народното събрание.

Протестът ще започне на стълбите на Ректората, ще мине през парламента и „стената на срама“, както преподавателите са нарекли загражденията пред централния вход на Народното събрание, и ще стигне до Орлов мост. В разпространяваното във Facebook съобщение за акцията, преподавателите наричат ситуацията в страната „извънредна“ и според тях дневният ред не е определян от обществото а от ръководствата на политическите партии.

Те призовават всеки, който ще се присъедини към протеста, да носи по две- три книги, които да бъдат наредени на земята като линия, която властта и полицията нямат право да пресичат. “Погазването на книгите и знанието ще бъде най-уродливата и вандалска проява, на която е способна една власт, това ще бъде поругаване на духа и оскверняване на обществения договор“,пишат преподавателите. Освен това те ще носят баджове с имената и званията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews