Проф. Баева: Няма окупация на университет, която е постигнала целта си

Ивайло Търпанов 30 януари 2014 в 20:38 7972 13

Проф. Искра Баева
Проф. Искра Баева

Исторически погледнато няма окупация на университет по света, която да е постигнала целта си. Нито една от окупациите през 68-ма година в Париж, Италия, ФРГ, Варшава, Полша и Чехословакия не завършва с успех. В САЩ през 60-те години има едно бурно лято, но и там не завършват с успех окупациите. Не знам какво би било успех за окупацията – университетът да бъде винаги в окупация?

Това коментира днес в предаването на OFFRoad Radio „Петата власт“ проф. Искра Баева. Цялото интервю може да чуете тук.

Приликите между двете окупации на Софийския университет са много , защото механизмът е един и същ. Това се дължи на факта, че тази малка група младежи, които извършиха втората окупация, бяха част и от първата. При първата окупация имаше много широка обществена подкрепа – в повечето случаи от кръгове, които не са свързани с университета, каза проф. Баева.

Недоволните могат да поставят своите искания и да се борят за тях, но не бива да пречат на другите, които не са съгласни с тях, и абсолютно не бива да пречат на учебния процес. Недоволството по време на първата окупация беше масово, но тези хора, които бяха против, не искаха да се противопоставят на своите колеги, не искаха да демонстрират разделението на университета, коментира преподавателят в СУ.

Протестът срещу Делян Пеевски изигра своята роля, защото той вече не е шеф на ДАНС. А да се протестира срещу решение на КС не ми се вижда много смислено. Разбирам да се протестира срещу силово решение на изпълнителната власт. Но да се протестира срещу съда не е много смислено, смята проф. Баева.

За БСП и АБВ

Проф. Искра Баева не заема страна в конфликта между БСП и АБВ:

„Не смятам да подкрепя АБВ. Това е вътрешнопартиен спор (бел. ред. между БСП и АБВ), аз не принадлежа на БСП. Била съм член, но от 10 години не съм. Тя отиде твърде надясно. Това е лява партия, но АБВ още по-малко мога да определя като лява партия. А и университетски преподавател трябва повече да се занимава с изследване и преподаване, отколкото да се намесва в политика, която пречи на науката. И е право на студентите да имат своите политически убеждения, но да не се опитват да ги налагат на останалите, не бива да се пропагандират в рамките на университета. Аз никога не съм се опитвала да налагам своите виждания“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!