Преподавателите: Правилно и отговорно беше втората окупация да падне

OFFNews 28 януари 2014 в 18:23 5559 7

Падна и втората окупация на Ректората на Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов
Падна и втората окупация на Ректората на Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов

Правилно и отговорно беше решението на студентите да отменят втората окупация на Ректората на Софийския университет. Това заявяват подкрепящите ги преподаватели в декларация, приета днес.

Според тях въпреки разочарованието от непосредствените ефекти на тази окупация, с нея студентите са поставили отново на дневен ред въпроса за необходимостта от оставка на правителството.

Преподавателите заявяват и несъгласието си с оценката на ректора на Алма матер проф. Иван Илчев за студентския протест. "Огромната част на академичната общност на Софийския университет – както и мнозинството в страната - подкрепя протестите и основните им искания. Разминаването в идеите за постигането на тези искания не е повод за пренебрежителни и омаловажаващи изказвания за тях и за хората, които искрено се стремят да допринесат за реализацията им", пишат те.

Вижте пълния текст на декларацията:

 

В създалата се ситуация решението на студентите да отменят втората окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е правилно и отговорно: протестните акции не са самоцел, а се стремят да получат бързо широка обществена подкрепа, за да могат да осъществят своите цели. 


Въпреки разочарованието от непосредствените ефекти на тази окупация, студентите, които я извършиха, поставиха отново на дневен ред основния политически въпрос на страната: необходимостта от оставка и предсрочни избори. Не може да се управлява без доверие. Нека правителството и парламентът – проиграли основанията на своята легитимност - не разчитат на примирението на хората.

Призивът на студентите за обединени действия на всички протестиращи, включително опозиционни политически сили, протестни групи, граждански организации, за предизвикването на предсрочни избори, оценяваме като важно развитие и като позитивен ефект от окупацията. Подкрепяме и вече изразената им готовност за подобно сътрудничество. Съгласни сме със студентите, че бездействието в настоящия момент е неоправдано.

Обръщаме се и към Ректора на Софийския университет професор Иван Илчев, за да изразим несъгласието си с неговите оценки за студентския протест. Огромната част на академичната общност на Софийския университет – както и мнозинството в страната - подкрепя протестите и основните им искания. Разминаването в идеите за постигането на тези искания не е повод за пренебрежителни и омаловажаващи изказвания за тях и за хората, които искрено се стремят да допринесат за реализацията им.

Всеки има задължението да следва на практика принципите и ценностите, които изповядва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови