Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

МТСП обеща дневни центрове в помощ на родителите след протест за децата с увреждания

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 май 2017 в 15:185011
Снимка: БГНЕС

С черни балони и ковчег родители на деца с увреждания излязоха на протест пред Народното събрание срещу държавната политика по отношение на хората в неравностойно отношение.

Демонстрацията се проведе под мотото „Живот и след 18 г. чрез гарантиране на лична помощ за деца с увреждания”. Сред исканията на протестиращите е да се направи електронен регистър на хората с увреждания. Родителите настояват децата им да получават лична помощ според потребностите и след 18-годишна възраст. Ковчегът с числото "18" символизираше възрастта, на която държавата "отписва" детето с увреждане като такова и вместо целева семейна помощ започва да му изплаща инвалидна пенсия.

При протестиращите дойде социалният министър Бисер Петков, за да изслуша исканията им. Петков коментира, че исканията на родителите са справедливи и по тях в министерството му има чуваемост. Той обаче предупреди, че не са всяка предлагана от семействата на деца с увреждания допълнителна дейност би могло да се намери финансиране. Министърът обяви, че ще се разшири броят на услугите в помощ на тези семейства. Той посочи една от новите социални услуги - откриване на на дневни центрове, в които децата могат да бъдат оставени до 14 дни, докато родителите им са например на почивка. 

Приоритет на министерството е и подготовката на регистър на децата с увреждания. Министърът припомни и че от тази година помощите за семейства с деца с увреждания са увеличени значително.
КОЙ

Рейтинг : 3110

17.05 2017 в 16:21 1
+ 0
- 0
Помощите добре но трябват наистина сериозни и спешни законодателни промени като това грижата за тези деца и възрастни да се признава за трудов стаж. Редно е държават да обърне внимание на тези хора.
 
Още от : Протести
26 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.