"Гардиан" разказва за студентските протести

OFFNews 27 ноември 2013 в 10:14 6138 4

 

"Българските студенти повеждат вълна от протести. Млади хора окупират институциите в цялата страна сред нарастващ гняв заради корупцията и безработицата" - така е озаглавен пространен материал на престижния британски вестник "Гардиан" за протестите у нас.

"Малко след 1 ч през нощта в сградата на Софийския университет група младежи рисуват със спрей плакати в тъмен коридор. В аудитория на горния етаж и в околните учебни зали техни колеги са свили на пода и спят. Доброволци в жълти жилетки пазят входовете на университета", описва картината при окупацията журналистът Кит Джилет, който е посетил София за репортаж от протестите по време на четвъртата седмица от окупацията на университетите.

Репортерът посочва, че това са най-мащабните демонстрации у нас за последните 24 години, след падането на комунизма. Изброяват се и причините: гняв заради корупцията, връзкарството, високата младежка безработица, ниското заплащане, ограничените възможности за намиране на работа, чувството, че хората на власт поставят собствените си интереси над тези на страната.

Вестникът припомня, че според проучвания две-трети от българите подкрепят протестното движение.

За много хора в страната назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС бе болезнено доказателство за връзкарството и семейната приемственост в политическата система, която според  "Трансперънси интернешънъл" е на второ място по корупция в ЕС, като я изпреварва само Гърция, пише "Гардиан".

В материала е цитиран един от представителите на "Ранобудните студенти" Ивайло Динев, който казва: "Виждали сме как влиянието на мафията в политиката засяга живота на всеки от нас, без значение коя партия е на власт. Нуждаем се от истинска промяна. Преди да стана на 18, бях бунтар без кауза. Сега имам кауза".

Цитиран е и преподавателят по съвременна история в СУ Борислав Гаврилов, който каза, че представители на бившата Държавна сигурност остават на властови позиции в обществото и така спират развитието на нацията.

"На хората им писна от фалшива промяна. Имахме протести през 1997 и 2009-а. Дано на третия път извадим късмет", добавя Гаврилов.

 Не всички студенти подкрепят окупацията. Някои са убедени в нейната необходимост, но много други  просто искат да продължат обучението си поради опасения от удължаване или анулиране на академичната година. Бе съобщено, че учебните занятия ще бъдат възстановени, но окупацията продължава, допълва изданието.

Репортажът на "Гардиан" разказва и за другия надигащ се проблем паралелно с протестите - бежанската вълна към България и зараждането на крайнодесни движения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови