Ден 15: Президентът: Залогът е България! Мутри, вън! (видео)

Протестиращите се заканват идната сряда да блокират цялата страна

OFFNews 23 юли 2020 в 18:10 14238 14

Президентът Румен Радев се обърна към многохилядния митинг от протестиращи, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и кабинета му и на главния прокурор. Радев обяви, че желанието за свобода, законност и справедливост са обединили всички поколения. А залогът е България.

Протестиращите се заканват идната сряда да блокират цялата страна. А тази вечер ще бъдат блокирани 9 възлови места в столицата. Утре в 17 ч. отново ще има протест в Триъгълника на властта.

Хронология на протеста:

21:14 ч. - Митингът тръгва да блокира кръстовища. Първото от тях е Орлов мост. След това паметника Левски, паметника на Патриарх Евтимий, площад "Македония". Ще бъде затворен и Лъвов мост. Общо 9 места. Арман Бабикян от Отровното трио обяви: "Утре в 17 ч. обратно тук, ще му затворим държавата, накрая и него." Хората тръгват към деветте артерии на столицата с развети знамена.

21:00 ч. - Друга жена от митинга казва, че пример за голяма корупция е национална детска болница. „Предлагат ни да бъдем наблюдатели и да гледаме как крадат нашите 100 млн. лв. За два месеца си направиха държавна фирма, за да преместят тези пари, за да може, и да падне правителството, да откраднат пак парите ни. Не сме съгласни да гледаме как унищожават бъдещето на децата ни, искаме си държавата. Оставка!“

20:55 ч. - Една от протестиращите заяви: „Бойко Борисов не успя да ме изгони, и Гешев няма да се справи. Принудихме прокуратурата да си отвори очите за ТЕЦ-а на Доган.“ 

20:45 ч. - Адвокат Николай Хаджигенов призова: "Следващата сряда да затворим цялата страна". Има призив утре сутрин да затворят магистрала "Тракия" и цялото Южно Черноморие. "Ние сме тук за оставка и затвор на всички мафиоти", скандират хората.

20:22 ч. - Протестиращите хвърлят листа хартия, все едно са подадени оставки. Президентът Румен Радев излиза при хората. Той се обръща към многохилядния митинг: "Днес аз съм длъжен да се обърна към вас. 15-и ден площадите са пълни с надежда и непримиримост. Хиляди хора протестират не само у нас. Плакатите казват много истини, които медиите премълчаваха. Желанието за свобода, законност и справедливост обединяват всички поколения. България излезе от хипнозата на пропагандата. И светът отправи поглед към нас. Вие не се уплашихте от обидите и заплахите. Никога българите не са били по-единни помежду си. Почтените хора няма да се предадат и да робуват повече. Европейска България е нашето бъдеще. Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор. Надяват се, че летните отпуски ще ви разколебаят. Ако имат смелостта, да слязат и да ви погледнат в очите ще разберат, че това няма да стане. Оставките са първата и най-важна стъпка към честни избори. Нужен ни е нов парламент. Път за конституционна реформа. На много плакати прочетох „Заедно. Залогът е голям, залогът е България“. Всички вие пишете историята. Мутри, вън!“

20:09 ч. - На площада вече са няколко хиляди. Те си предават фалшиви банкноти.

19:39 ч. - Площадът пред правителствената сграда е покрит със семки и бонбони. Хората призовават да не се замерят полицаите и призовава за оставка и затвор.

19:25 ч. - Протестиращите се отправят към сградата на Министерския съвет. Викат "Оставка". Там ги чака кордон от полицаи, който се сгъстява. Към МС хората хвърлят семки и бонбони.

19:21 ч. - На площада пред президентството хората вече са към 500. Прииждат и други.

19:18 ч. - Организаторите на митинга са приготвили пърформънс със семки и бонбонки.

19:11 ч. - Протестиращите издигат плакат, на който пише: “Аз не те познавам, но те обичам, смели Българино! Благодаря ти, че не се страхуваш и сега сме заедно с теб срещу всичките, които продадоха и предадоха България! Оставка!!! България е на честните и смели българи, на протестиращите!

19:06 ч. - Протестиращите носят плакати със саркастично съдържание.

18:51 ч. - свири музика на Pink Floyd и Бон Джоуви. Хората все още се събират.

 

18:40 ч. - Демонстрантите все още се събират край фонтана пред Президентството

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

15

tarabata

24.07 2020 в 01:08

nikoloff, тая уморената дето трябва да спи, на първо място едва ли те е упълномощила да говориш от нейно име, и второ дали лекарите са съгласни с общата обстановка да се борят с нещо и въобще да не са защитени, както знаем от протестите им, и трето да ти приседнат 30 те сребърника!

-1695

14

Mladen Nikoloff

24.07 2020 в 00:49

Значи, първо твърдите, че се борите за демокрация, но не е ли демократично нещо да има хора, които са несъгласни с вас? Не е ли това най-големият символ на демокрацията?
Ако по форумите някой не е съгласен с необходимостта от революциия, значи е платен.
Ако по улиците хората не са съгласни да им затворят кръстовищата и да слушат вувузели,, значи са предатели и родомразци.
Гледам по ТВ, една отрепка - най-вероятно прясно образована в Англия с висящ креди 30к паунда - гордо крещи, че имал право да протестира. А докторката отсреща няма ли демократично право да се наспи, за да отиде да спасява животи?

3232

13

tarabata

24.07 2020 в 00:09

ОСТАВКА! СЪД ЗА КРАЖБИТЕ И УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!

5784

12

Бабатунде

23.07 2020 в 22:17

Хаха платените тролове вече плуват в лайна, осъзнавайки как бавно излизат фекалиите от задниците, които бижат за пари !
Ignatov, Nikoloff и онзи дето го поема гоуемия отзад, момчета смърдите на продажни боклуци, такива като вас са предавали Левски и Ботев, вие сте проказата на тази държава, вашта съдба трябва да е свързана с газ ! :)

6506

10

ignatov

23.07 2020 в 21:23

А бе къде е Деса бе ...... " Къде е батко....."

705

9

order

23.07 2020 в 21:19

Очаква се всеки момент да дойде и бай ТУЛУП и да донесе на протестиращите едно ЧЕКМЕДЖЕ!!!!!

3811

8

Toni2019

23.07 2020 в 20:57

Нека не позволяваме мафията ДПС, ГЕРБ и БСП отново да разпределят милион мъртви души с избраното от тях ЦИК и да ги легитимират чрез социологическите си агенции!

ТОВА Е ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ!

-1695

7

Mladen Nikoloff

23.07 2020 в 20:54

Таман самоопределилият се "елит" започна да разбира, че има по интересни неща да се правят след работния ден в call center-a , като например да се пуши трева и да се гледат мачове вместо да се правят разходки по Дондуков ... и пилотът реши да ги надъха малко.

Крайно време е да се започне процедура по импийчмант за опити за всяване на анархия, бунтове и държавен преврат.

5784

6

Бабатунде

23.07 2020 в 20:10

Гоуемио, къде и кога ?