“Бургас - най-добрият град за презастрояване”

OFFNews - Бургас 16 април 2016 в 16:07 6038 4

Снимка OFFNews

Протест срещу презастрояването в Бургас

Стотина бургазлии, от различни квартали на града, обединени от общия проблем с презасрояването, излязоха днес на протест.

С плакати “Бургас - най-добрият град за презастрояване”, “60% плътност?! Г-жо архитект - оставка” граждани от комплексите “Славейков”, “Лазур”, “Изгрев” и “Братя Миладинови” се събраха днес до една от “средновековните крепости”, която предстои да бъде построена - в “Славейков”.

Очаква се, на около 14 - 15 метра от терасите на блок с номера 86, 87 и 88, да изникне блок, по-висок от техните.

Искаме просто светлина”, коментираха майки, чието единствено изложение, ще бъде засенчено от новопостроената. Излизането на коли от гаражите също ще се превърне в трудна мисия, а бургазлии отсега се надяват да не им се налага да влиза кола на пожарната, защото няма откъде да мине. Улица за тях има, но тя е само на хартия - в Подробния устройствен план. Наяве - тя не съществува и никога не е съществувала, коментираха местните. Това се вижда и с просто око, защото на мястото на т. нар. улица има кафене. Това констатира и проверка на пожарната, извършена през юли, миналата година. Те посъветват гражданите да се обърнат към общината за несъответствието. 

Иначе, след започването на строежа на новата сграда, на блока им вече са се появили пукнатини. Притесняват се, че на мястото на новия строеж има подпочвени води.

Строежът е законен, отговаряли са им от община Бургас. От там, в лицето на кмета Димитър Николов, им предложили компромисен вариант. Тъй като двата парцела, на които се строи са частни, но до тях има общински, да се направи размяна, общинската част да се появи в средата и там да се изгради зелена площ. Така и светлината ще влиза в домовете на хората. От момента на предложението, досега, обаче, нищо не се е случило. А строежът си продължава, “Благодарение на община Бургас”, коментират хората.

Инвеститорът се оказал също нов. Жителите на блока разказват, че предишният е бил фирма “Балканбилдинг” ЕООД. В нея, управител и едноличен собственик, е Валя Стойчева - съпруга на заместник - кмета по финанси в община Бургас Красимир Стойчев. Проекта бил продаден на “Елит Билдинг Инвест”, казват хората от блока. В четвъртък, те са внесли заявление до общината, с искане за спиране на дейностите по обекта и отчуждаване на частните парцели, които да се ползват за благоустройство.

Докато този строеж тече с бавни темпове, други вече се разрастват. Това принуди гражданите от различни квартали на Бургас, обединени в този си проблем, да създадат инициативен комитет. Те започнаха събирането на подписи, които да приложат към Граждански манифест, който ще внесат в общината. Те подчертават, че не са срещу “урбанистичната материална култура”, но смятат, че мащабното презастрояване вреди на всички. Сред исканията им са да се наложи мораториум на строежите в зелени площи, да се изработи публичен регистър на тези площи и да се създаде програма за изграждане на паркинги, която да бъде публично обсъдена. Към момента, над 500 души са подкрепили манифеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!