Зовем Европа за санкции срещу Гърция, ако пак затвори границата

ОFFNews 18 януари 2017 в 19:14 4188 2

"Настояваме Европейската комисия да се ангажира с проблема по българо-гръцката граница”. Това се казва в позиция на българските евродепутати по повод намеренията на гръцки фермери да блокират пътищата. 

Позицията бе приета по инициатива на евродепутата от БСП Георги Пирински. Подкрепиха я всички членове от България: от Европейската народна партия- Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Владимир Уручев, Ева Паунова, Емил Радев, Светослав Малинов и Мария Габриел; от Социалисти и демократи- Момчил Неков, Петър Курумбашев и Сергей Станишев; Алианс на либералите и демократите за Европа- Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Неджми Али и Филиз Хюсменова, Европейски консерватори и реформости- Николай Бареков и Ангел Джамбаски. 

В нея се казва още, че най-потърпевши от действията на гръцките фермери са българските малки и средни предприятия в сферата на търговията, туризма и леката промишленост.

Българските евродепутати припомнят, че в разгара на миналогодишната криза над 6 000 шофьори на камиони са били принудени да прекарат дни и седмици в очакване вдигането на блокадата без пари, храна и елементарни санитарно-битови условия в средата на зимата. „Категорично не сме съгласни десетки хиляди граждани да стават заложници на решаването на вътрешни по своето естество проблеми”, пишат още те.

Българските евродепутати заявяват, че в случай на липса на адекватна реакция от гръцка страна Европейската комисия трябва да има готовност за незабавно налагане на санкции на Гърция в съответствие с действащото законодателство.

„Призоваваме компетентните институции в Република България да използват всички дипломатически и други комуникационни канали с цел осигуряване на нормалната дейност на българските превозвачи и защита на правата на българските граждани и фирми. В случай на нова блокада българските власти трябва да имат пълна готовност за оказване на хуманитарна подкрепа, както и подкрепа за завеждане на искове за обезщетение от страна на засегнатите. Обръщаме се с апел към земеделските стопани в Гърция да преосмислят естеството и мащаба на планираните протестни действия и да потърсят защита на правата и исканията си по пътя на диалога и преговорите”, заявяват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови