Жалбите, които спряха "Да, България!" за изборите, са оттеглени

OFFNews 14 февруари 2017 в 14:14 3915 1

Трите жалби, подадени срещу "Да, България!", са оттеглени, съобщиха за OFFNews от Софийски градски съд. Жалбите бяха подадени в последния възможен ден за регистрация на партиите за изборите на 26 март и така партията не може да се регистрира в ЦИК и да се яви самостоятелно на изборите.

За да излезе от ситуацията, партията на Христо Иванов реши да се яви в коалиция със Зелените и ДЕОС, носейки името коалиция "Да, България!".

И срещу тази коалиция снощи бяха получени жалби в съда от невроятни имена и с невероятни мотиви. За новите жалби може да прочетете тук. Най-скандалната от трите жалби е подписана от Яне Георгиев Янев (имената съвпадат с тези на лидера на РЗС, но вероятно става въпрос за спекулация с лични данни), който се оплаква, че коалиция със "Зелените" била неприемлива, защото "едно е гей, съвсем друго е горски и трябва да се прави разлика".

Първите три жалби, които обаче спряха партията да се яви самостоятелно на избори, вече са оттеглени и така на практика няма пречка тя да бъде вписана в регистъра на политическите партии. Фактът обаче е, че "Да, България!" не успя да се регистрира самостоятелно за изборите, каквито бяха първоначалните им желания.

Подигравателен беше и фактът, че жалбите бяха подадени от името на учредители на партията, като бяха изпозлвани данните и подписите им.Те бяха учредителя Добромир Добрев, Вера Асенова от изпълнителния съвет и гражданина Иван Иванов. Още в същия ден Асенова обяви, че жалбата не е от нейно име и я оттегли, като сезира прокуратурата. 

В петък жалбата си е оттеглил Добромир Добрев, а днес и гражданинът Иванов. Така вписването на „Да, България“ като политическа партия би трябвало да влезе в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови