Зеленогорски: РБ ще има единен кандидат за президент

OFFNews 16 юни 2016 в 08:48 3214 5

Снимка бТВ

РБ ще издигне единна кандидатура за президент. Преди местните избори се казваше, че РБ няма да успее, но успяхме – сега Блокът има кметове, а БСП няма нито един в областен град. Най-важното е Блокът да има единен кандидат, както очакват и структурите на партиите партньори, и избирателите. 

Това коментира съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски по бТВ. Утре се събира контактната група, която да предложи политиката, профила и правилата за избор на кандидата, уточни Зеленогорски. По думите му са приемливи кандидати, които могат да обединят Блока и да мобилизират допълнителна подкрепа. 

На въпрос дали той би се кандидатирал, Зеленогорски отговори, че ако има безусловна подкрепа, би размислил за негова кандидатура, но засега това не е на дневен ред. 

Той обясни, че въпреки споровете в РБ, по 80 % от темите в парламента депутатите имат пълно единодействие, демонстрирано в подкрепата на важни политики като превъоръжаването на армията, промените в МВР, които са минали с 1 глас „въздържал се“ и други. Промените в съдебната власт се надявам също да минат с обща подкрепа, добави Зеленогорски.

Попитан за думите на председателя на ДСБ, че не му е ценно единството в РБ, Зеленогорски каза, че може да коментира не чужди думи, а своята отговорност. Аз работя за единството на РБ. По-значителната част от нашите симпатизанти и членове смятат, че е по-добре да участваме в управлението и да положим усилия за реформите, има и хора на мнение да излезем в опозиция, има и трети – неутрални, коментира той и не отрече, че действително е имало идея за нов проект на лидера на ДСБ, но след това конгресът на партията им е решил, че остават в РБ. По думите му, ходът на ДСБ с издигането на Плевнелиев е бил резултат на неразчетени и неумели действия, които, вместо да го убедят да се кандидатира, го убедиха да се откаже. Бих казал колегите да са по-внимателни в действията си - политиката трябва да се подчинява на стратегия, посочи още реформаторът. 

Зеленогорски беше категоричен, че има и по-важни цели от себедоказването на партньорите като отделни части от Блока. Реформите са такава цел и въпреки споровете, трябва да намираме верните решения заедно, подчерта съпредседателят на ПГ на Реформаторите.

Той беше категоричен, че като вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева се справя много добре с реформите. Образованието трябва да даде шанс за конкуренция и определя бъдещето на България, а Учителският събор в неделя е много важно усилие в името на хората от системата на образованието, посочи Зеленогорски.

За приемането на антикорупционния закон той каза, че е червената граница, с която РБ не можем да прави компромиси. Той каза, че очаква приемането на закона на първо четене до края на юни и след това, преди второ четене, специална работна група да работи по дискусионните въпроси, докато се стигне да приемлив за мнозинството текст. Новият антикорупционен закон е по-строг и радикален, нормално е хората да се страхуват от него, но пък ние не можем да продължим с подкрепата, ако не видим, че се тръгва в посока на силни антикорупционни мерки, каза още Зеленогорски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

5

мнение от IP

16.06 2016 в 12:33

Ще ми се да го видя този кандидат. Дано го има. Защото от тези хора в публичното пространство нито един не би ме накарал да кажа "Той е!"

77927

3

El Commandante

16.06 2016 в 10:39

"Отстреляха го"

Всъщност доколкото разбирам, жена му му е свила сърмите, освен това с тоя отрицателен рейтинг, нали...за кво говориме...

12881

2

Иван55

16.06 2016 в 10:09

"По думите му, ходът на ДСБ с издигането на Плевнелиев е бил резултат на неразчетени и неумели действия, които, вместо да го убедят да се кандидатира, го убедиха да се откаже."

Отстреляха го, както отстреляха предложението му за референдум.

21668

1

Руслан

16.06 2016 в 09:10

и той няма даже да стигне до балотаж и тогава КОЙ ще е виновен?
Отговорността да се поеме сега, Зеленодръвцев!
После, знаем как става.