Зам.-министрите и областните управители задължително ще са магистри

OFFNews 17 март 2016 в 11:05 3378 6

Заместник-министрите и областните управители задължително трябва да са завършили магистърска степен в университет, за да могат да заемат съответната длъжност.

Това решиха депутатите, които днес приеха на първо четене промени в Закона за администрацията.

112 гласуваха "за", 10 - "въздържал се".

Предложението беше внесено от Реформаторския блок (РБ).

Изискването за магистърска степен ще бъде въведено за областните управители, техните заместници, зам.-министрите, шефовете на държавните агенции и на държавните комисии, за директорите на изпълнителните агенции, както и ръководителите на държавни институции, които осъществяват на изпълнителната власт.

Това са постове, за които хората се назначават с решение на Министерския съвет или лично на премиера.

"Предложението е много логично, защото през последните години сме свидетели на нашествие на всякакви инсекти в държавната администрация - то не бяха калинки, то не беше друго", коментира депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

"Логично е заемането на висок държавен пост да е обусловено от повишени очаквания за компетентност на съответната личност от страна на обществото", пише в мотивите към законопроекта на реформаторите.

Според тях въвеждането на подобно изискване ще играе ролята на филтър, който ще отсява предварително кандидатурите и ще елиминира възможността за предложения, зад които се крие явен лобизъм, политически компромис и липса на професионални аргументи при номинирането им.

Извън обхвата на предложението остават изборните държавни длъжности - премиер, вицепремиери, министри, кметове и кметски наместници.

Днес депутатите приеха на първо четене и друг законопроект за промени в същия Закон за администрацията, предложен от БДЦ. 

Текстовете бяха подкрепени от 80 депутати, а 40 се въздържаха.

Законопроектът предвижда да се създаде правна възможност за назначаване на служители на срочни трудови договори за управление и изпълнение на проектите и програмите, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в администрацията на изпълнителната власт извън персонала, предвиден в устройствените им правилници.

Предвижда се назначаването на тези служители да се извършва чрез конкуренция, основана на професионални качества по ред, определен във вътрешните правила на административната структура. Възнагражденията на служителите ще се финансират изцяло от техническата помощ на съответната програма или проект.

"Така ще се осигури гъвкав подход за осигуряване на необходимия административен капацитет в управляващите органи по оперативните програми и бенефициентите на проекти", пишат в в мотивите към законопроекта от БДЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови