Закъсалите общини ще получават безлихвени заеми от държавата

ОFFNews 25 май 2016 в 14:38 3860 4

Депутатите приеха окончателно правилата за оздравяване на общини, които включват и възможността за предоставяне на безлихвени заеми от държавния бюджет.

Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за публичните финанси.

Промените предвиждат ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини и предприемането на мерки за постигане на стабилност на местните финанси. Определени са и конкретни критерии, които показват до каква степен общините са с финансови затруднения.

Когато в дадена община има три или повече от условията, кметът на общината ще уведомява общинския съвет, че общината се намира във финансово затруднение и предлага да бъде открита процедура за финансово оздравяване. Предвидено е общинският съвет с решение да открие процедура за финансово оздравяване, да възложи на кмета на общината да изготви план за оздравяване и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност.

След това общинският съвет с решение определя срока на процедурата за финансово оздравяване - от една до три години, както и приема плана за финансово оздравяване. Бюджетът на община с открита процедура за финансово оздравяване ще се съгласува предварително с министъра на финансите и да се разглежда от общинския съвет заедно със становището на министъра на финансите.

На закъсалите общини министърът на финансите ще може да дава временен безлихвен заем от централния бюджет, за да може да се изпълни на плана за финансово оздравяване.

Освен това по негово предложение с акт на Министерския съвет на общините може да бъде отпусната допълнителна субсидия от централния бюджет за погасяване на тези заеми. Това ще става, ако е налице трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние на общината.

Румен Гечев от БСП заяви, че така предложения се внася хаос в взаимоотношенията между държавата и закъсалите общини. По думите му министърът на финансите ще бъде подложен на "безпрецедентен натиск", за да отпуска безлихвени заеми. Според него е възможно дори общините да наемат счетоводители, които да ги изкарват като финансово затруднени, без да са такива. 

Съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Найден Зеленогорски (ДБГ) пък заяви, че най-важното е да има разписан механизъм за подпомагане на общини. "Това е обективен механизъм. Нека да кажа, че не е задължително управлението на дадена община да е лошо, за да се стигне до тежка финансова ситуация", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

3

Nimart

25.05 2016 в 16:03

Социализъм в действие! Кой каза, че няма бивш комунист?

12447

2

LDK

25.05 2016 в 15:21

Аха, давайте още заеми и харчове. Вземете половината ми заплата в полза на държавата и после раздавайте.

Ама замисляме ли се за това какво стимулираме като въвеждаме такива мерки? Колкото повече такива "защитни" мерки се прокарват, толкова повече се стимулират безразборни и дефицитни харчове, защото "защитените" свикват, че имат на кого да разчитат. Поне това сочи историята де, ама току-виж вълка си смени нрава изведнъж.

13709

1

Маргарит

25.05 2016 в 15:15

Нещата са толкова прозрачни.
И сега "нашите" общини получават помощ, а "чуждите" фалират.
Сега ще е официално.

Освен това, така "нашите" общини ще понатрупат дълг, който ще завещаят на враговете, когато дойдат на власт.

С любов, от ГЕРБ!