Забраната на бурките засяга всеки с очила, шапка и шал

Футболни фенове и кукери може да пострадат

OFFNews 10 май 2016 в 09:34 7092 6

Снимка бТВ

Текстът, внесен от ВМРО за забрана на бурките в София, може да постави в нарушение хора с очила, шапка и шал, защото лицето им не се вижда добре. 

Това заяви общинският съветник от "Глас народен" Венцислав Мицов по бТВ. Колегите му от ВМРО и Атака внесоха предложение за забрана на хора с покрити лица на обществени места в Столичния общински съвет. Мицов напомни, че в европейските държави, в които се налага забрана за забулване на обществени места, това става със закон, а е странно бурките да се считат за проблем на София. 

По думите на Димитър Антов, съветник от ВМРО, бурки могат да се видят около незаконен мюсюлмански храм в кв. „Люлин”. Така са облечени, че не можеш да разбереш дали е мъж или жена, уточни Антов. По думите му бурките в България са културно противопоставяне и провокация.

В Столичната община активно работим по въпросите, свързани със сигурността, каза общинският съветник от ГЕРБ Ботьо Ботев. Той допълни, че се подготвя нова наредба за обществения ред в София. 

Това е само част от предложените промени. Очевидно общественото внимание е насочено точно към текста, който забранява покриването на лицето на публични места. Идеята, която сме предложили, е взаимствана от нормативни разрешения, които и в момента действат в Белгия и Франция”, заяви Карлос Контрера, съветник от ВМРО, по Нова тв.  

За хипотезата предложенията да засегнат кукери или футболните фенове, които понякога прикриват лицата си, Контрера обясни: „Нормата е записана много синтезирано и ясно – на публични места не може да се носи дреха или плат, който покрива лицето или части от лицето, което пречи то да бъде разпознато”. По думите му предложението е съобразено със Закона за събранията, митингите, манифестациите и то няма да засегне кукери, маскирани по време на карнавали хора, както и футболните фенове. „Когато се подаде уведомление по съответния ред и се посочи, че ще се прави такова мероприятие с такива участници, очевидно общата норма, която предлагаме сега, няма да действа”, заяви Контрера.  

Силвия Христова от ГЕРБ уточни, че забраната за покриване на лицата на футболните фенове е уредена в закон. 

Според лидера на "Глас народен" Светльо Витков по-важни от бурките са Изборният кодекс и цената на билета в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

6

ScrewIslam

11.05 2016 в 15:20

До: полковник

Полковник,

Смених си ника по тривиална причина - набързо вкарах парола в регистрацията на pineapple и я забравих :)

На мен винаги ми е било интересно дали коментарите се четат, каква аудитория имат - брой, социален и политически профил и т.н. Хората със сигурност четат статиите и това се вижда от брояча. Обаче няма как да резберем кои читател е гледал коментарите. Вие откъде имате тази информация?

14469

5

случайно прочетох

10.05 2016 в 13:23

Прав е Светльо Витков, че по-важни от бурките са Изборният кодекс и цената на билета в София.

Трябва да се приеме закон за забрана на бурките и т.н. за цялата страна, а не всяка община да губи време за наредба.

И пак ще напомня, нищо лично-в къщи ако искат и като нинджи да ходят, на обществени места не искам да виждам пингвини с неизвестен пол и намерения!

29585

2

Izalina

10.05 2016 в 10:38

Ми нали са гласа на народа, все някъде трябва да го чуят ;)

77927

1

El Commandante

10.05 2016 в 10:02

полковник, не знам дали ще го прочетеш това, но Ей Богу, наистина трябва да ни плащат за врачки и оракули, квото кажеме тука у Офф-а и след два дена некой си го присвоява и айде по медиите....