За правителството положението на границата е предвоенно

Юлиан Христов 05 януари 2015 в 15:21 10362 5

За правителството положението на границата е предвоенно

Няма пречка армията временно със съвсем малък състав да помогне за справяне със ситуацията в най-близките месеци, без нито за момент да отричаме отговорността на "Гранична полиция" по охрана на държавната граница.

Това каза пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков, като по този начин затвърди тезата си от края на миналата година, че е добре военните да помогнат на колегите си от МВР за удържане на натиска от имигранти.

Намеренията на правителството са до март месец да има подготвени военни, които да се включат с логистика. Според министър Вучков обаче към 1 март армията трябва да има готовност да помогне и със съвместни патрули, което включва и използването на оръжие

Нещо повече - според министъра няма правни пречки армията да се включи в тези дейности. 

"В много малък обем – за пореден път го казвам, с подпомагане на полицейската операция, която се провежда от гранична полиция. Няма юридически проблем – логистично, а и кадрово да ни подпомогнат за няколко месеца, докато се направи преградно съоръжение, докато се изградят безопасни пътища", заяви Вучков.

Очакванията са това да икономиса средства от евентуалното временно назначаване на близо 700 нови служители на "Гранична полиция", което се равнява на около два военни батальона

В законите за МВР и Министерството на отбраната обаче ясно е записано чии са отговорностите по охраната на границата и при какви условия Въоръжените сили могат да поемат контрола над нея. Във военния закон недвусмислено е записано, че охраната на държавната граница се извършва от МВР и подчинените му структури. В същото време армията може да извършва охрана, но при военно време или извънредно положение. В чл. 123 четем, че "При обявяване на положение на война, военно положение или извънредно положение държавните органи и въоръжените сили... контролират или забраняват преминаването през държавната граница на Република България". Текстът е записан сред мерките и ограниченията при положение на война, военно или извънредно положение.

Военният закон предвижда охрана на границата, което обаче попада в отбранителните функции на Въоръжените сили и осигурява защитата на територията и населението при военни заплахи и във военно време. 

В него са регламентирани и случаите, при които може да се използват оръжие и бойни средства от военни формирования, като са определени конкретните случаи за това. Сред тях са заплахата от терористични действия или опасността от
употреба на оръжие за масово унищожение. Това не включва навлизането на нелегални имигранти на наша територия. В същото време в закона е уточнено, че използването на оръжие и бойни средства от български военни формирования става само с разрешението министъра на отбраната по предложение на началника на отбраната. 

Със затопляне на времето се очаква и засилване на бежанския натиск. Правителството има намерение да разшири оградата на границата с Турция. Този въпрос трябва да бъде решен днес на спешна среща, която свиква вицепремиерът Меглена Кунева. На нея трябва да бъдат обсъдени възможностите Министерството на отбраната да отпусне сгради за трансформирането им в центрове за настаняване на бежанци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови