Вигенин: Хитрина на ГЕРБ е офертата Нинова да стане парламентарен шеф

OFFNews 11 април 2017 в 17:55 3613 0

Бившият външен министър Кристиян Вигенин съзря опит БСП да бъде ангажирана с подкрепа да изпълняваполитиката на ГЕРБ в предложението на Бойко Борисов председателското място в парламента да бъде дадено на лидера на Столетницата Корнелия Нинова.

"Те спечелиха и трябва да си реализират програмата. Това е просто опит за прехвърляне на отговорността. Хитрина от страна на ГЕРБ. Оценяваме жеста, но не го приемаме", каза Вигенин в предаването "На четири очи" по бТВ.

Той посочи, че позицията на БСП по изборните правила се разминават.

"Искаме българите в чужбина да гласуват, но и да има бариери пред външното вмешателство. Не може обаче да лишаваме стотици хиляди от възможността да гласуват. В този вариант промените в Изборния кодекс ни притесняват", каза Вигенин.

Според него нямя драма президентът да има позиция по изборното законодателство, тъй като темата засяга националната сигурност.

Вигенин подчерта, че позицията на БСП по правилата за гласуване не се е променила.

"Предложението ни е половината - 120 депутати да се избират по пропорционална система и 120 - по мажоритарна. Ще видим какво ще е мнението и на управляващата коалиция. ГЕРБ единствени искат изцяло мажоритарни избори", каза политикът от БСП.

Според Вигенин позицията на Външно министерство в подкрепа ударите на САЩ е била прибързана и не отговаря на реалностите.

"Трябваше да поискаме разследване на това кой е извършил нападението, има ли химическо оръжие, но служебния кабинет вероятно има допълнителна информация по линия на НАТО", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews