Васил Божков: Борисов отново излъга, че ГЕРБ не е приел поправките в Закона за хазарта

Горанов превишава правомощията си, само съдът може да каже дължа ли 700 милиона - пише в имейл до медиите от хазартния бос

OFFNews 08 май 2020 в 14:29 11003 0

Борисов отново излъга, че ГЕРБ не е приел поправките в Закона за хазарта. Това пише в имейл от бизнесмена Васил Божков до медиите, включително до OFFNews. Същият текст бе изпратен малко по-късно и от "Нове холдинг".

Той припомня и изложеното от него в интервюто му в предаването "Тази сутрин" по bTV по темата:

"Ако искате да направим кратка ретроспекция какво се случи със Закона за хазарта и да почнем от 2014 г. На 29.10.2014 г. Георги Кадиев внася Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта. На 19.11.2014 г. Законът на Кадиев е отхвърлен. Законът на Кадиев има една разпоредба, която казва, че с държавна такса 20% се облагат игрите на покер - 20% от събирането на такси и комисиони за участие. На 26.11.2014 г. Менда Стоянова внася същия закон като разрешават с 20% такси и комисиони за участие да се облагат всички хазартни игри. На 5.12.2014 г. този закон е приет.

В тази връзка имам следните въпроси - пише Божков:

"Може ли лидерът на една политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема и отхвърля един закон?

Вторият ми въпрос е може ли финансовият министър да не знае кога се приема и отхвърля данъчен закон?"

"Относно твърденията на Владислав Горанов, че е установено, че се дължат 700 млн. неплатени такси, подобно нещо може да установи само съда. Министър Горанов превишава правомощията си с наложените запори върху имуществото ми с това фирми от подопечните му институции без санкция на съда", се казва в писмото.

Въпросните твърдения бяха направени от Владислав Горанов в изявление пред медиите. Какво каза той може да проследите тук.

Обвинението към премиера Бойко Борисов, че е излъгал, Божков отправя по повод реакция на Борисов пред "Сега" по повод интервюто пред bTV.

Премиерът отхвърля внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали с думите: "Закона знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона... Всички вече са обвиняеми", казва Борисов.

Борисов коментира промените в закона от декември 2013 г. Тогава депутатите не вписват изгряващите моментни лотарии в текста до тотото, лотото и бингото. Така „талончетата“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат такса. Тогава управлява кабинетът на Пламен Орешарски с мнозинство от БСП и ДПС. Законът е изменен в мандата на ГЕРБ и последните изменения се ползват като основание лотариите на Божков да плащат по-малко от държавния тотализатор.

Борисов коментира и твърдението на Божков, че именно той е виновен за съсипването на "Левски".

"Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове. От кой ли не получавам такива искания, включително и от "Левски". Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил", бе категоричен той.

"Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент", продължава Борисов, след като сутринта Божков заяви, че общото между мутрите от 90-те години и сегашните е Борисов, а различното е Пеевски.

Цялото интервю на Васил Божков вижте тук.

За да потвърдят думите на Божков, от компанията му „Нове холдинг“ изпратиха и 12-странична хронология на измененията на Закона за хазарта, касаещи таксите.

"На 29.10.2014.г. отново е внесен само от Георги Кадиев проект на Закон за изменение и допълнение на ЗХ вх. № 454-01-29/29.10.2014 г. (https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/15031/)", пишат оттам и цитират част от мотивите:

„Основните допълнения са свързани с последните изменения на Закона за хазарта, в сила от 01.01.2014 година, с които беше предвидено задължение за лицата, които осъществяват хазартна дейност на територията на Република България, да заплащат държавни такси за поддържане на лицензи за организиране на хазартни игри. Това задължение произтича от разпоредбите на чл. 30, ал. 3 и ал. 4 от ЗХ. С тях са въведени два способа за определяне на таксата. С единия от тях по чл. 30, ал. 3 от ЗХ се определя таксата за изброените хазартни игри, които не се организират онлайн – т.нар. наземен хазарт. С други в ал. 4 се определя таксата за онлайн залагания. С промените се цели да бъдат допълнени видовете хазартни игри при организирането, на които се дължи такса по чл.30, ал.3, тъй като към настоящия момент изброяването не обхваща всички хазартни игри. По този начин се постига ясно формулиране на лицата, задължени да декларират и заплащат таксата за поддържане на лиценз.

Измененията в глава трета, в която са посочени видовете хазартни игри, са свързани с въведените норми за деклариране и заплащане на такси за поддържане на лицензи по чл. 30 от ЗХ. В тази връзка, са въведени и организационно-технически изисквания към организаторите на хазартни игри за отделните видове игри. Систематизирани и прецизирани са разпоредбите, касаещи организирането на различните видовете хазартни игри. Водеща е целта за защита на обществените отношения и ред, възникнали или съществено изменени с последните промени в Закона за хазарта. Регулирането на хазартната дейност, по отношение на различните видове хазартни игри е съобразено със съществуващите нормативни изисквания, които държавата поставя пред организаторите и въведените изисквания за заплащане на таксите за поддържане на лицензи за наземния хазарт и онлайн залаганията. Въведените специфични технически изисквания са с оглед защитата на обществените интереси, правата на потребителите на хазартни услуги, както и на възможността за контрол при деклариране и заплащане на таксите по чл. 30 от ЗХ. Тези регламенти са основани на принципите на равнопоставеност и субсидиарност за субектите, организиращи хазартни игри. Те са насочени към осигуряване на възможността за осъществяване на ефективен надзор и регулиране на пазара на хазартни игри. Допълнени и доразвити са правните норми, касаещи лотарийните игри като с измененията са попълнени празноти в законодателството. Регламентирано е, че билетите за участие в различните видове лотарийни игри – традиционна и моментна лотария – са ценни книжа. Това допълнение е и във връзка с установена традиция при организирането на този вид игри, с него се попълва законодателна празнина. От друга страна е логично, тъй като отпечатването на билети за участие в горепосочените игри е определено, че се извършва съгласно Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа, но в закона не е упоменато, че билетите са ценни книги. Единственото съществуващо изключение е при организирането на Бинго игрите, в които сегашните редакции на нормите изрично определят, че талоните за участие са ценни книжа. С попълване на тази празнота се създават ясни правила при организирането на игрите и равнопоставеност между лицата, организиращи различните видове лотарийни игри."

На 19.11.2014 г. проектът е отхвърлен на първо гласуване, напомнят от "Нове холдинг" и изпращат линк към стенограмата, видео и гласуването по групи.

Същия ден Менда Стоянова (ГЕРБ) и депутати внасят проект за изменение на Закона за хазарта вх. № 454-01-48 /19.11.2014 г.

В мотивите пише: "Предлага се допълнение на чл. 30, ал. 3 във връзка с последните изменения на Закона за хазарта, в сила от 01.01.2014 година, с които беше предвидено задължение за лицата осъществяващи хазартна дейност, да заплащат държавни такси за поддържане на лицензи за организиране на хазартни игри. В чл. 30, ал. 3 от ЗХ се определя таксата за изброените хазартни игри, които не се организират онлайн. Със законопроекта се предлага в чл. 30, ал. 3 да се допълнят лотарийните игри, кено, бинго и разновидностите им, които при последните промени в закона не са били включени и през 2014 г. не са заплащали тази такса".

Проектът е разглеждан от Народното събрание в зала на 26 ноември 2014 г. (линк към стенограмата, видео и гласуването по групи вижте тук). Второто гласуване е на 5 декември (стенограма, видео и гласуване по групи вижте тук).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови