Валери Симеонов: До Сливен не може да се слуша българско радио, заглушено е от турски

ГЕРБ отложи свалянето на новините на турски език от БНТ

Антония Чорева 05 октомври 2016 в 10:24 7344 4

Патриотичния фронт вкара за разглеждане в парламента Законопроекта за изменение на Закона за радиото и телевизията, с който депутатите искат да се забранят предаванията на турски език.

„По магистралата до Сливен не може да се хване българско радио, защото е заглушавано от турски радиостанции”, възмути се той. Симеонов добави, че сега е моментът да се гледа законът, който е вкаран преди 11 месеца. Депутатът се възмути, че все още в България има хора, които не знаят български език и поиска всички предавания по БНТ и БНР да са на български език, а това дори би намалило разходите на тези медии.

Макар че законопроектът не е минавал през комисии, може да се гледа днес, тъй като депутатите имат право в първата седмица на всеки месец да вкарват в пленарна зала закони, на които срокът за гледане в комисии е изтекъл.

Това накара ДПС да излезе с декларация още преди началото на заседанието на депутатите.

„Парламентарната група на ДПС заявява, че приетите досега (Закона за бурките), но и приеманите занапред порочни, недемократични, дискриминационни актове и закони са своеобразен вододел в политическите отношения с ГЕРБ”, заяви от парламентарната трибуна народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев. "Край с премерената опозиционност", заяви депутатът от ДПС.

Той се обърна към управляващото мнозинство с думите: „Подценихте ни. За тези 26 години ние имаме сетива, с които можем да прозрем, че според нас има недалновидна и безперспективна игра, при това политически некоректна на Патриотичния фронт и ГЕРБ. Тя цели спечелването на краткотрайни електорални дивиденти от страна на кандидат-президентската националистическа двойка и фаворизирането им”, се казва още в декларацията на ДПС. „Призоваваме управляващите да не влизат в коалиция с Патриотичния фронт с „ох,ох,охота”, каза депутатът. Валери Симеонов от Патриотичния фронт „много хареса” това „ох,ох,ох” и призова да не се използват такива декларации за псевдозащита на нацията.

И на трибуната излезе ГЕРБ – в лицето на депутата Ирена Соколова, за да секне спора между ДПС и ПФ, с предложение законопроектът за премахване на новините на турски език да отпадне. Доводите й – че не е минал през комисии и не е сега моментът преди избори да се гледа такъв закон.

„Вие като най голяма партия в парламента се страхувате да вземете позиция в парламента. Сега е моментът да се види коя партия е патриотична и коя не”, каза Валери Симеонов.

Но ГЕРБ показаха, че са управляващи и гласуваха единодушно за отпадане на закона от дневния ред на депутатите. „За” отлагането гласуваха 93 депутати, „против” бяха 26, а 7 се въздържаха. И макар че вотът беше повторен, резултатът беше абсолютно същият. А точното предложение на патриотите е да отпадне възможността предавания и отделни програми да бъдат и на друг език, когато са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин. 

Но с днешното гласуване на депутатите новините на турски език остават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

1

Big Smile

05.10 2016 в 10:43

Този умник да попита как националната мрежа за радио и телевизионно разпръскване се отзова изведнъж в частни ръце, след като е стратегическа. Плюс това частният монопол на НУРТС - Педефски е по-лош от държавния. Нищо не се прави да се допуснат други частни оператори, което веднага ще повиши качеството на услугата.
Всяка година чрез БНР и БНТ плащаме на НУРТС над 25 милиона лева!
Viva A.S.Popov!!