ВМРО: Категорична забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията

OFFNews 15 март 2019 в 12:14 1540 0

Категорична забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията в България целят промените в Закона за вероизповеданията, които „Обединени патриоти" внесоха днес в деловодството на парламента.

В документа има и точка, която предлага отпадането на финансовата амнистия за дълговете на мюфтийството.

Ние, Патриотите от ВМРО, сме категорични, че вероизповедания, които получават държавна субсидия, т.е. са официално регистрирани на територията на България, не могат и не трябва да получават финансова помощ от трети държави и/или НПО-та, физически лица и фирми, регистрирани извън страната. Това са предпоставки, които дават възможност за чуждо влияние и в политическия живот у нас. Подобни практики са още по-опасни на фона на тенденциите за пълзящото радикализиране на исляма в целия свят, обясняват от ВМРО. 

В предложенията, внесени между първо и второ четене на Закона за вероизповеданията, е записано още и религиозните общности да бъдат задължени да декларират всички дарения от физически или юридически лица с български произход за съответните църкви и религиозни училища пред държавата, за да има яснота за реалния им източник.

Припомняме, че Патриотите от ВМРО, под ръководството на лидера си, вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, изготвиха и внесоха отделен закон за вероизповеданията, в който тези и други мерки, защитаващи националната сигурност и суверенитета на религиозните общности в България, бяха подробно разписани. В него имаше и разпоредби, които включваха контрол над учебните заведения към религиозните общности и произход на дипломите на самите проповедници. Той, обаче, беше умело задушен и отхвърлен от ГЕРБ, ДПС и БСП, което доведе до законодателен хаос в тази толкова специфична материя, твърдят от ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови