"Утре ще видим паметник, който ни псува на майка"

OFFNews 09 септември 2016 в 14:11 9216 7

Снимка БГНЕС, архив

Да спрем самодейността в държавата, защото утре ще видим паметник, който ни псува на майка. Това каза по време на парламентарния контрол в петък министърът на културата Вежди Рашидов. 

Депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок Методи Андреев и Петър Славов зададоха въпрос на министъра дали държавата има намерение на възобнови и ремонтира паметника на връх Бузлуджа. Отговаряйки, Рашидов припомни случаите, при които самодейци, "които не са засадили едно дърво", взимали отношение по ремонта на Ларгото в столицата. 

"Да направим експертни комисии, да спрем самодейността в държавата, защото утре ще видим паметник, който ни псува на майка. Художествените качества не могат да се определят нито от случайни хора нито от политици, да се пазим от кича", каза министърът, очевидно визирайки наскоро открития паметник на ген. Иван Колев в Добрич. 

Рашидов отрече информацията, че министерството има намерение да реставрира "чинията" на връх Бузлуджа. "С пълното ми уважение, но паметникът няма статут на паметник на културата и министерството не възнамерява да финансира ремонта", каза Рашидов и обясни, че информацията за финансирането пак се е появила от самодейци: "Едно младо момиче решило да подобри тази архитектура, за да се случи нещо друго, за да не се руши", поясни Рашидов. Той обаче допълни, че при условие, че архитектът Георги Стоилов е "жив и здрав и ако махнете петолъчката, тя е една много добра форма", стана ясно от обясненията на министъра. По думите на Рашидов мозайките, изобразяващи Ленин, Маркс и Тодор Живков, са "на изключителни майстори на българската живопис".

"Така че там има неща, които са ценни като произведения. Но при жив архитект, при готова архитектурна даденост, не е правилно да се прави това. Това се прави първо една консултация със съюза на архитектите", каза Рашидов. 

Методи Андреев предложи паметникът на Бузлуджа да стане паметник на българския гений, защото по време на комунистическия режим е имало кадърни учени и творци, които са били репресирани. "Този паметник е свързан с историята на една престъпна партия, независимо колко ценни са тези мозайки. Самата партия да си го стопанисва, там има много олигарси", предложи Андреев. Според него: "Ако те са българска партия, днес на техния девети септември да дадат истинска нова идея за този монумент, ако искат България да се обедини."

Рашидов използва правото си на дуплика и заяви, че тук отново експертите трябва да вземат думата. "Проектирахме паметници със светещи очи, говорещ кон, утре псуващ ще има. Дайте на експертите думата. Днес имаме едно хубаво Ларго, утре ще има и мероприятия. Такава врява вдигнаха едни самодейни хора, които едно дърво не са посадили. Ако не бяха съборили мавзолея, аз днес щях да поръчам на Мадам Тюсо два модела на Георги Димитров и единия лично щях да го лъскам. Бягам от политическото говорене. Да направим държавните експертни комисии. Всичко може да се направи, но идеологията трябва да излезе от музеите", допълни министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

7

Перко

09.09 2016 в 20:11

Паметниците трябва да си стоят и да се пазят. Те са част от историята - хубава или лоша. Те на никого не пречат, могат и пари да докарат. Комунистите трябва да се махнат. Русия забрани КПСС, а нас още ни управляват комунисти - и явни и боядисани.

12691

6

Емил Станоев

09.09 2016 в 15:27

Министерство на Образованието е Недоразумение ::!Само да знаете какво са одобрили тия от МОН ---предостави на българските деца. Казва се „Разкажи ми за Левски“. най-близките съратници на Левски били турците. Един от тях бил бедният лодкар бай Кемал, който винаги превозвал с лодката си Левски, когато минавал през Дунава. Друга негова вярна съратничка била баба Мюнире от Карлово и когато Левски се връщал в Карлово, той не отсядал при майка си – нищо, че е известно как майка му го е криела в тайника, ходил съм в къщата още като дете – баба Мюнире му била най-верният помагач и укривател в Карлово. :::::::: Ето ти една причина да си отидат всички веднага .

21272

4

Гароне

09.09 2016 в 14:29

"Не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министъра."
Радой Ралин

12691

3

Емил Станоев

09.09 2016 в 14:26

Не мога да разбера защо паметника с "Шуми Марица" не се харесва на това пиянде ??

15614

1

OTBPAT

09.09 2016 в 14:14

"който ни псува на майка"

Това точно от твоята уста... :)))