„Трябва по-смело да назовем проблемите с ромите“

OFFNews 29 май 2015 в 22:49 6081 12

Много усилия са положени за приобщаването на ромите, но може би по-смело трябва да назовем проблемите и да имаме по-добър диалог. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод ситуацията в Гърмен.

На въпрос дали можем да говорим за ромска престъпност тя подчерта, че има видове кражби, които са по-характерни за ромите, но не може да се обобщи, че само нейни представители ги извършват. Такъв пример е кражбата на имущество и на земеделска продукция, като причината е, че ромите нямат възможност да си осигурят друго препитание.

Един от начините за справянето с престъпността е бързата реакция на полицията, която ще респектира престъпниците, категорична е Бъчварова.

Хората трябва да се научат да живеят заедно. Това умение като че ли не съществува в обществото. Всеки, който живее трудно е склонен да реагира рязко, коментира тя.

По думите й ситуацията в Гърмен не е въпрос на един нерешен проблем, а за поредица от грешки във времето. 

Бъчварова обясни, че в момента не може да се започне събаряне на незаконните постройки, защото общината няма свой жилищен фонд, който да предостави за ползване на собствениците на тези постройки.

По повод позицията на Патриотичния фронт за оттегляне на подкрепата от кабинета след 1 юли, ако не започне изпълняване на приоритетите на партията, вицепремиерът подчерта, че това е доста крайна позиция, тъй като темите, които се поставят сега, са обсъждани при съставянето на коалицията.

"Резултатите, които искат да постигнат, не могат да дойдат толкова бързо. Никой в Министерски съвет не се е отказал да работи по всички тях, но се изисква време. Вярвам в политическата им добронамереност и мисля, че ще успеем да стигнем до общи виждания", убедена е Бъчварова.

Тя допълни, че подкрепата за правителството винаги е била малко динамична, но това е стимул за правителството да успява да пази равновесие.

По повод посещението на бившия румънски министър на правосъдието Моника Маковей в България Бъчварова заяви, че не сме били подготвени за срещата с нея и това е породило остра реакция.

Малко знаехме какво е правила в румънското правителство. В същото време хората, които подготвиха посещението й, не я бяха подготвили за това каква е българската ситуация и да оцени усилията, които се правят тук в момента, за да стигнем до същия резултат, каза още вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!