Тренд: Половината ГЕРБ одобрява действията на Радев

42% смятат, че новият президент е зависим от БСП, Герджиков само с 8% неодобрение

OFFNews 14 февруари 2017 в 11:56 3409 3

Снимка БГНЕС архив

Първите действия на новоизбрания президент Румен Радев се възприемат положително, а служебният премиер Герджиков започва своята работа със сериозен кредит на доверие.

Това сочи втората част от проучването на изследователски център „Тренд", направено по поръчка на вестник „24 часа", реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено „лице в лице" и е представително за пълнолетното население на страната.

Първите действия на Радев вдъхват доверие на 62% от българските граждани, като само 13% са на обратното мнение. От разбивката по електорати единствено симпатизантите на ГЕРБ са по-раздвоени, но дори сред тях половината оценяват положително действията на президента, а една четвърт негативно. Сред привържениците на БСП обаче има практическо единодушие, като на този етап разочарование не се наблюдава.

Подкрепата на кандидатурата на Румен Радев за кандидат-президент от БСП носи и някои последици след себе си.

42% от всички анкетирани са на мнение, че настоящият държавен глава е зависим от БСП, а малко над една четвърт са на обратното мнение. Тук отново правят впечатление разликите в партийните пристрастия, като симпатизантите на ГЕРБ са по-убедени, че Радев е зависим от БСП.

Служебният кабинет тръгва със сериозен кредит на доверие. Само 6% имат отрицателно отношение към него, докато 37% са положително настроени. Вероятно все още малкото време, в която служебното правителство е на власт, е обяснението, че 44% отговарят нито положително, нито отрицателно. Близо половината от българските граждани пък са на мнение, че служебното правителство ще се справи с работата си.

Служебният министър-председател Огнян Герджиков стартира своя мандат дори с по-положително отношение, отколкото служебният кабинет като цяло. 46% имат положително отношение към проф. Герджиков, а 8% отрицателно.

67% от всички български граждани декларират, че са гласували на последния референдум, иницииран от Слави Трифонов. От гласувалите 80% са подкрепили въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Данните почти изцяло съвпадат с крайните резултати от прякото допитване.

На въпрос коя е най-добрата избирателна система за България тествахме коя е най-предпочитаната от хората. Мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура се предпочита от 37% от всички български граждани, малко под една четвърт са на мнение, че трябва да се въведе смесена система, докато само 11% искат да остане настоящата пропорционална избирателна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

3

данван

06.03 2017 в 22:54

ГЕРБ=БСП2

16008

2

Nik68

23.02 2017 в 10:17

След последните принципни уволнения/назначения на кабинета Герджиков - едва ли.