Тренчев: Няма как да има електронно гласуване на президентските избори

OFFNews 22 април 2016 в 16:11 3023 1

"На практика е невъзможно да се въведе електронното гласуване до президентските избори, защото българските граждани нямат електронен идентификатор".

Това каза пред журналисти депутатът от РБ Антони Тренчев по повод изказването на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, че за президентските избори ще се въведе експериментално електронно гласуване, което да компенсира българите зад граница, че вече ще могат да гласуват само в консулства и посолства.

"Това не е реалистично очакване, защото технически е невъзможно за 3 месеца да се изгради цялата инфраструктура, върху която да стъпи електронното гласуване", каза Тренчев по повод думите на Цветанов.

Според реформатора е грешно и опасно да се прави набързо инфраструктурата за електронно гласуване, защото, това желаят противниците на електронното гласуване – то да стане калпаво, за да се провали.

"Ако липсата на секции ще се компенсира с електронно гласуване, ако обичат да го запишем в текстовете на закона и със срокове. И затова беше причината ние, от ДБГ, единодушно да не подкрепим редакционното предложение за закриване на секциите в чужбина. Не можеш да вървиш към ограничения на конституционни права при положение, че не си създал алтернатива, коментира той", каза той.

Тренчев каза, че досега на българите в Лондон се е налагало да чакат по 5 часа, за да упражнят правото си на вот. Ако ще има забрана за секции в чужбина извън консулствата и представителствата, то трябваше тя да влиза в сила в момента, в който има ефективно електронно гласуване. Дори и експериментално не ни решава проблема, каза още Тренчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12347

1

ЗахариЯт

22.04 2016 в 16:33

Имаше едно време очакване, че РБ може да се окаже глас на здравия разум в НС, като този, но това време отмина - като сложиш една лъжичка мед в една каца с изпражнения не става мед. Нека се порадват на колкото мандат остава.