Тръгва второто дело за референдума, ще броят бюлетини

OFFNews 14 декември 2016 в 09:26 3109 1

Върховният административен съд (ВАС) даде ход на второто дело, заведено от Слави Трифонов за оспорване на резултатите от референдума. Жалбата е подадена срещу обявените от Централната избирателна комисия (ЦИК) резултати.

Първият иск е отхвърлен от ВАС като неоснователен, а второто дело беше стопирано до момента на постановяване решението на първото. След изяснението обстоятелства е даден ход и на втория иск, внесен от Инициативния комитет за референдума.

ВАС допуска съдебна математико-статистическа експертиза, която следва да се запознае с материалите по делото и протоколите на секционните избирателни комисии, сканирани в сайта на ЦИК. Съдът постановява се извърши повторно преброяване на бюлетините в посочени от Трифонов 44 секции и да установи има ли грешка в протоколите с резултатите и какви са те. 

Задължава се ЦИК да осигури всички изборни книжа от 44-те секционни избирателни комисии и да даде достъп до тях на вещите лица за извършване на повторното преброяване на резултатите от гласуването, след което да изчисли има ли разминаване в обявените резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови