Тръгна делото срещу ген. Димитър Шивиков

OFFNews 24 февруари 2016 в 13:20 3701 0

Шивиков
Ген. Шивиков застана пред състава на военния съд в Пловдив

С изслушване на страните в Пловдивския военно-окръжен съд започна делото срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада и командир на два български контингента в Ирак и Афганистан бригаден генерал Димитър Шивиков. Повдигнати са му 13 обвинения за престъпления по служба и злоупотреба с власт по време на задграничните мисии и командването на елитната част в Карлово, предаде БНР.

Военната прокуратура обвинява генерал Шивиков, че е предоставял безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове от селища в пловдивския регион за техни различни обществени мероприятия. Според закона, генералът е трябвало да сключи договори с местните власти, с отразено заплащане, които да бъдат утвърдени от командването на Сухопътни войски. Вместо това, той се е разпоредил за всичко самоволно, нанасяйки щети на армията за близо 44 000 лева, твърдят разследващите. Допълнително Сухопътни войски му повдигнаха граждански иск за още 69 806.77 лв. нанесени имуществени щети.

Защитата на ген. Шивиков цитира в съдебната зала приетата от парламента Доктрина за отбрана на България, според която армията може да помага на местната власт и без да има бедствена ситуация. Адвокатите определиха обвиненията като несъстоятелни и поискаха повторен разпит на свидетелите и отчетите на Министерство на отбраната, Сухопътни войски и Карловската бригада за периода, за който генералът е обвинен.

Самият Димитър Шивиков каза, че е бил наклевентен от началниците си, на които не е бил удобен, но не уточни имена. Той се надява съдът да потвърди невинността му и не коментира конкретните обвинения.

Обвинителният акт е от 132 страници. Делото е закрито за публиката, защото по него са използвани СРС-та.

На последните избори генералът бе кандидат за кмет на Карлово, но не успя да спечели. В медиите се появиха информации, че той ще бъде подгласник на Жорж Ганчев в предстоящия президентски вот. Преди дни Шивиков бе награден от митрополит Николай с най–високото отличие на Пловдивската митрополия – орден „Свети апостол Ерм“ първа степен. Самият владика подчерта, че с този жест църквата застава в подкрепа на генерала, чието име, според дядо Николай, е несправедливо опетнено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови