Темата за прозрачността - основна при изслушването за ЦИК

OFFNews 17 март 2014 в 13:58 2276 0

ЦИК

Изслушване на политическите кандидати за състава на новата Централна избирателна комисия се проведе днес в Комисията по правни въпроси към парламента.

Кандидати

НДСВ: Иванка Атанасова Грозева

„Синята коалиция”:  Ивайло Кирилов Ивков.

ДПС: Севинч Османова Солакова, Ерхан Юксел Чаушев, Метин Мехмедов Сюлейманов.

ГЕРБ: Маргарита Иванова Златарева, Мария Христова Бойкинова, Емануил Христов Христов, Йорданка Цвяткова Ганчева, Румен Лилянов Цачев, Георги Славчев Баханов и Цветозар Томов Томов.

От името на ПГ на „Атака” Павел Шопов предлага за заместник-председател на ЦИК Мария Веселинова Мусорлиева и за член Владимир Георгиев Пенев.

Мая Манолова, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Спас Панчев, Деница Караджова, Петър Курумбашев, Александър Паунов от името на ПГ на Коалиция за България предлагат за председател на ЦИК Ивилина Вергинова Алексиева, за членове – Александър Андреев Андреев, Камелия Стоянова Нейкова, Росица Борисова Матева, Румяна Кирилова Сидерова, Таня Анчева Цанева. Жельо Бойчев от "Коалиция за България" предлага Таня Андонова Дишлиева, Таско Ерменков от Коалиция за България номинира Цветан Александров Милев, депутатът Георги Свиленски предлага за член на комисията Ясен Георгиев Стоев, а социалистката Дора Янкова номинира Иван Милков Гавазов.

Изслушване

Изслушването на кандидатите продължи близо тир. Всеки номиниран бе представян от партията, която го е издигнала, след което депутатите и представителите на президентството имаха право да отправят въпроси. Основната тема, по която бяха препитвани кандидатите, бе прозрачността на ЦИК и ролята на предвидения в Изборния кодекс Граждански съвет.

Повечето от изслушаните кандидати се обединиха около твърдението ролята на гражданските организации ще бъде от полза както за ЦИК, така и за обществото. Кандидатът на ГЕРБ Маргарита Златарева коментира, че предвидената в ИК публичност е "модерна", но би могла и да затрудни работата на комисията.

Досегашният зам.-председател на ЦИК Мария Мусорлиева, чиято кандидатура е издигната от "Атака", заяви, че ЦИК и преди се е стремяла да бъде отворена за гражданите. Тя заяви, че комисията винаги е била прозрачна, като "къща от стъкло", но понякога е запазвала дистанция в интерес на държавата.

Съвместимост на кандидатите

При изслушването на кандидата на "Синята коалиция" - Ивайло Ивков, бе поставен впросът дали членовете на ЦИК имат право да продължат адвокатската си кариера едновременно с членството си в комисията. Съвместимостта между двете дейности зависи от това дали членовете на ЦИК ще бъдат назначени на трудов договор. Трудовото правоотношение автоматично би замразило адвокатската практика на юристите в ЦИК, защото Законът за адвокатурата забранява практика на хора, назначени на трудов договор (освен в случаите, когато става въпрос за академична работа).

Ивайло Ивков цитира текстове от новия Изборен кодекс, където е разписано, че "администрацията" на ЦИК е назначена на трудово правоотношение. Според Ивков обаче членовете в състава на ЦИК не следва да бъдат разглеждани като "администрация".

Тезата на Ивков бе споделена и от още няколко кандидат-членове на новата комисия.

Процедура

След изслушването днес парламентарните групи, депутатите и партиите ще имат възможност да посочат кой сред вече издигнатите кандидати е номиниран за председателски, зам.-председателски пост или за позицията на секретар на ЦИК.

Ръководството на новата комисия ще бъде разгледано в пленарна зала на 20 март. До 21 март президентът Росен Плевнелиев трябва да издаде указ за назначението на останалите членове от състава на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови