Цветанов призна: Осигуряването на кворум е предизвикателство

OFFNews 31 октомври 2018 в 14:39 2737 0

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че осигуряването на кворум от мнозинството в Народното събрание е предизвикателство.

По-рано днес за малко заседанието да се провали, защото БСП и ДПС отказаха да се регистрират, а ГЕРБ и "Обединените патриоти" на два пъти не успяха да съберат необходимите 121 гласа за начало на работата. При третия опит "златният пръст", който осигури кворум, се оказа независимия депутат Спас Панчев, който до юни той беше част от групата на БСП, но напусна коалицията на БСП и той напусна социалистите в парламента. С негова помощ мнозинството събра точно 121 гласа.

Той коментира трудностите на ГЕРБ и "Обединените патриоти" да осигурят нужните депутати за начало на заседанието и отговори на въпрос дали тази ситуация може да спъне приемането на бюджета.

"Говорим за предизвикателство и съм убеден, че с дисциплиниращите мерки, които ще предприемем, ще можем да бъдем много по-консолидирани в парламентарните групи, които формират парламентарното мнозинство".

Цветанов подчерта, че някои депутати от ГЕРБ имат основателни причини да не са на работа. "Тук мога да кажа, че доста дълго време отсъства народният представител Снежана Дукова, на която ѝ пожелаваме всички от сърце да оздравее. Тя е с тежко заболяване и с тежки процедури. Няма как да я принудим да дойде тук. Смятам, че това няма да е човешко. Днес имаме един народен представител, на чиято съпруга е починал баща ѝ“, каза той.

Цветанов обясни, че една от мерките, които ще вземат, ще бъде да не се освобождават депутати по лични причини. По повод кворума той каза още, че ГЕРБ в момента разчита на коалиционните си партньори и на "всички депутати, които възнамеряват да има парламентарен ден, за да се гледат важните закони и предстоящия бюджет".

Цветанов коментира и акцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и ареста на председателя ѝ Петър Харалампиев, който е предложен за поста от ВМРО. Според него БСП се опитват да създадат политическа интрига от ситуацията с изказванията им, че "ГЕРБ хвърля малкия си партньор на кучетата". "С колегите от „Обединени
патриоти“ нямаме взаимни обвинения", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови