Цветанов намекна, че ще отхвърлят ветото за Изборния кодекс

Симона Костадинова 17 май 2016 в 19:26 4176 5

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че при гласуването утре президентското вето ще бъде отхвърлено.

След като срещата на парламентарната група на ГЕРБ приключи, Цветанов отново говори пред журналисти.

На въпрос дали ПФ са смекчили твърдата си позиция за ветото на президента и решението им да оттеглят подкрепата си от властта, ако то бъде прието, той отговори:

"ПФ, както и РБ, които подкрепят управлението, и разбира се ГЕРБ се отнасяме сериозно към всички теми, които обсъждаме. Недейте да смятате, че вземането на решенията, когато бъдат оповестявани публично, са функция на нещо елементарно", каза той.

Попитан как ще гласуват депутатите от ГЕРБ, при положение, че днес ветото беше прието в правна комисия, той отговори:

"При гласуването в залата ще вземем предвид политическото решение, което е взето на тристранния формат. Искаме стабилността да бъде устойчива и това минава през парламентарно мнозинство, което са трите основни партии и разбира се е надяване на допълнителна подкрепа", каза депутатът.

По думите му утре трите партии във властта ще гласуват еднакво за ветото. По неофициална информация ПФ продължават да са твърдо против приемането на ветото. 

Дори формациите в управлението да са единни, те нямат необходимите поне 121 гласа, за да приемат или отхвърлят ветото. Попитан откъде ще се намерят допълнителните гласове, той отговори: "Нека утре да мине гласуването и ще можем да си отговорим на този въпрос", каза още Цветанов.

Цветанов отново отказа да каже какво точно са договорили управляващите. "Позициите са в интерес на всички български граждани, без изключение и разбира се запазване на стабилността целостта на парламентарното мнозинство", коментира той.

Управляващите вървят към внасяне на нови промени в Изборния кодекс, в които правилата за гласуване в чужбина да бъдат променени.

Управляващите обсъждат колко най-много секции да могат да се отварят в една страна. Обсъжда се и намаляване на броя на заявленията за отваряне на секции. В приетите миналия месец промени те са 100. Очаква се депутатите да решат да премахнат ограниченията за образуване на секции в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!