Цветанов: Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал закона

Вероника Шербанова 02 ноември 2013 в 11:12 3377 8

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

 

Прокуратурата ме обвинява за това, че съм спазвал законовите процедури в Министерството на вътрешните работи. Не искам да допусна, че това е тенденциозно.

Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по повод това, че главният прокурор Сотир Цацаров поиска за трети път имунитета му в рамките на разследване за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР.

Според обвинението Цветанов е присвоил парите в полза на бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

По времето, в което е бил министър, Цветанов е наредил на Тодоров да бъде изплатена заплата за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетение за неползван отпуск за период, в който Тодоров е бил задържан под стража в затвора в Ловеч. След това Тодоров е получил и 20 заплати при пенсионирането си от МВР.

Вярвам в българското правосъдие и безпристрасността на съда, обясни Цветанов.

По спомен, по време на досъдебното производтсво срещу Орлин Тодоров не са предоставени доказателства от прокуратурата относно повдигнатото обвинение. Във връзка със случая дисциплинарният орган ми е предложил наказание „Порицание“, което аз съм наложил, допълва Цветанов.

В същото време на Тодоров му е отнет достъпът до класифицирана информация , което не е основание за дисциплинарно уволнение, а е основание за последващо преназначаване на длъжност, която не изисква такъв достъп. Освобождаване от длъжност се налага тогава, когато служителят откаже да заеме предложената му длъжност в рамките на притежаваната му категория или подходяща вакантна такава, но същият получава в пълен размер дължимото му обезщетение, съгласно закона за МВР, коментира Цветанов.

В същото време Тодоров е подал заявление за напускане на МВР по собствено желание. Съгласно закона за МВР срокът на предизвестието е 30-дневен. Ограничение за освобождаване по собствено желание има, когато тече дисциплинарно производство, което в този случай е приключило. Другото основание е влязла в сила осъдителна присъда, което също не е налице и към днешна дата, две години по-късно, допълва бившият вътрешен министър.

В случай, че бях влязъл в другата хипотеза, Орлин Тодоров можеше да осъди МВР за неправомерно дисциплинарно уволнение и да получи по-голямо обезщетение, категоричен е Цветан Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews