Ципрас при Путин - малкият пудел се опитва да уплаши лъва Германия

Георги Савчев 08 април 2015 в 22:07 11955 22

Ева Паунова

Тя е едва на 29 години, един от младите български депутати в Европарламента, а появяването ѝ сред публика изглежда е фатално за възможността мъжете край нея да се концентират в скучноватата брюкселска риторика. Дотам, че на събитие в Дома на Европа днес водещият на дискусията, със зачервено лице, няколко пъти попадна в словесна каша с реплики от типа: "Толкова много я чакахме Ева. Не знам колко Зевс навремето бе очарован от финикийката Европа, обаче аз мисля, че ние всички бяхме очаровани от българката Ева и спечелихме за европейската кауза".

Мъжът, който изрича тези думи, е Велко Иванов, генерален секретар на Европейското движение - България, организацията, поканила депутата от ЕНП Ева Паунова за дискусията "България, която искаме да имаме в Европа". За близо час Иванов имаше и още по-нелепи реплики: "гърците нещо така са като ромите на ЕС - искат да имат само права". Другият мъж на масата край Паунова - новият евродепутат на ГЕРБ Андрей Новаков, не изглеждаше по-уверен и няколко пъти се обръщаше към Ева да продължава темите, за които едва е започнал да говори.

Изглежда Гърция е чувствителна тема и за самата Паунова. Ако миналата година тя често разчиташе на клишета в публичните си изказвания в Брюксел - "Единственият отговорен подход е да тръгнем по пътя на реформите и да спрем да губим ценно време", днес е станала по-радикална:

"Аз лично следя какво се случва в Гърция изключително отблизо и се чудя - защото вчера прочетох, че Гърция продължава да изчислява каква сума репарации Германия ѝ дължи. Добре, не спряха ли да ги изчисляват тези суми, при положение, че те вече са през 90-те години изплащани веднъж? Не спряха ли да ги изчисляват? Това ли е най-важният проблем на Гърция в момента, че се е съсредоточил само в това нещо? А не мисли за структурни реформи, не мисли по какъв начин да задвижи икономиката. И това са едни големи проблеми, пред които ние се изправяме. И това че г-н Ципрас отива сега при г-н Путин не трябва да е голямо притеснение, защото, според мен, е малко като малкият пудел се опитва да уплаши лъва Германия".

Аз не мисля, че Гърция може да избяга от своята европейска ориентираност, но със сигурност тези стъпки встрани, които прави в определени моменти, за да дразни ЕС, не са най-добрите и не са правилните съобщения, които ние искаме да изпратим, след като много години се преборихме с определени кризи - излязохме по-силни или по-добре функциониращи. Поне заздравихме системите си, така че да избегнем този тип кризи, дано да не стигнем до други, каза Паунова в Дома на Европа в София днес.

Миналият месец тя взе наградата за най-добър нов евродепутат на годината. Призът се връчва всяка година от официалното списание на Европарламента.

Въпреки че Паунова е в първия си мандат като евродепутат, тя е познато лице в ЕП. Дейността й е фокусирана върху дигиталните пазари, малките и средните предприятия, младежкото развитие и образование, посочва официалното списание на Европарламента.

Добре, де, ама щеше ли да е по-добре без Европа? Не, нямаше да бъде. Ами, добре, тогава - обединена Европа, ако това е моделът, който искаме, трябва да го отстояваме, трябва да го защитаваме. Аз си го обичам. Аз съм си страстна европейка - така се определям. Аз си обичам Европа, обичам България, обаче трябва да защитаваме този модел, каза днес Паунова.

Изказването ѝ, тази риторика, вероятно трябва да мотивира представителите на младежкия ГЕРБ и Европейското младежко движение – България, дошли на дискусията. Пред тях Паунова каза още:

"Брюксел не е Москва и Юнкер не е Сталин. Защото изборът на Юнкер беше доста демократичен - чрез преговори, чрез много големи усилия този избор да бъде публично направен. И това че Брюксел не е Москва обаче означава и още нещо - че всеки един от нас носи особена отговорност да защити своите позиции. И затова другата дума, с която ще опиша ЕС, е активност. И ако ние имаме някакъв проблем с ЕС, то може би той се крие точно в тази дума - активност, колко сме активни. Защото да защитаваме позициите си, да създаваме нови политики в ЕС е това, което ни държи всички на повърхността".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!