ЦИК в тежка ситуация заради машинното гласуване

OFFNews 01 февруари 2017 в 13:24 7128 4

Цветозар Томов, ЦИК

След като ВАС е взел решение да има машинно гласуване във всяка секция, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда.

Това коментира пред БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов, след като по-рано днес Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции. Жалбата до ВАС бе внесена от Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров.

Така около 12 000 секции в страната и чужбина ще трябва да бъдат оборудвани с машини за гласуване за парламентарния вот на 26 март.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов. По думите му има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно това да се случи, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина. Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време, каза говорителят на ЦИК. 

Пред БНР бившия депутат от Реформаторския блок Димитър Делчев обясни, че това ще струва между 15 и 20 милиона лева. "Това, което предстои сега да се случи, е държавата да закупи или по-скоро да наеме, както досега е правила, 12 400 машини, за да осигури спазването на Изборния кодекс и във всяка една секция да има машина. Това, по груби сметки, ще струва между 15 и 20 милиона, което на фона на това - да се касират изборите, е малка сума", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови