ЦИК обяви 15 млн.лв. поръчка за машините, Герджиков: Ще има опит за касиране на изборите

OFFNews 11 февруари 2017 в 09:46 4059 1

Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за наем на машини за гласуване в размер на до 15 млн. лв. без ДДС.

Това става ясно от решение, публикувано на сайта на ЦИК. Обществената поръчка е с предмет„Осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.“

Количеството специализирани устройства за машинно гласуване е общо 12 500 устройства, като прогнозната стойност на обществена поръчка е сума в размер на 12,5 млн. лв. без ДДС.

Максималната стойност на обществената поръчката е в размер на 15 000 000 (петнадесет милиона) лева без включен ДДС.

Служебният премиер Огнян Герджиков коментира машинното гласуване в интервю за бТВ като "сериозен проблем".

„Има една приказка – dura lex sed lex – лош закон, но закон. Народното събрание прие закона за машинното гласуване.

Централната избирателна комисия (ЦИК) имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки. Искам да вметна – някои държави, се отказаха от машинното гласуване, тъй като се оказа не толкова надеждно, колкото смятаха. Например една Холандия направи тази крачка назад и ние сега разчитаме евентуално от Холандия да вземем тези машини, които те имат, за да бъдат използвани при нас“, коментира служебният премиер.

Герджиков обаче допусна, че ако никой не се яви на обществената поръчка за машинното гласуване, изборите ще се проведат по старата система. Според него най-вероятно ще има опит изборите да бъдат касирани, след което ще се наложи Конституционният съд да се произнесе дали има нарушение на изборните резултати, или няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови