Танев се закле в децата си, че матурата не се е знаела предварително

Симона Костадинова 22 май 2015 в 17:06 4554 3

В емоционално изказване пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на образованието проф. Тодор Танев се закле в децата си, че матурата по български език е била генерирана пред него и не се е заела предварително.

"Хората бяха там, генерира се задачата. Генерира се пред мен, в моите ръце. Тя не се знаеше. Остава да се закълна в децата си, и това ще го направя. Кажете ми. Аз мога - заклевам се в децата", каза проф.Танев, който се почувства лично засегнат от въпросите на журналистите относно изтеклите отговори.

"Този, който се опитва да инсинуира срещу министерството, без да знае факти, прави престъпление. Не спрямо нас, а спрямо родителите", заяви той по адрес на журналистите.

На въпрос за каква инсинуация става дума при положение, че е изтекло, че ще се пане Пейо Яворов предишната вечер, той отговори:

"Къде излезна, това факт ли е, което казвате? В съда ще издържи ли? Къде излезна, дайте ми отговор къде излезна? Кой човек, със замъгленото лице ли? Това юридически факт ли е? Вие обвинявате цяло министерство с това. Факт е единствено един журналистически репортаж. Това е факт. Този факт ще бъде проверен от МВР също", коментира емоционално министърът.

Tанев все пак заяви, че репортажът го е притеснил, защото имало възможност да е истина. Той заяви, че не разбирал от електроника и от "тези неща, които пътуват по трасето до последната точка на България".

Министърът изрази мнението си, че няма как да става дума за хакер, който да е проникнал в системната.

Той обясни, че за изтичането на резултатите министерството знаело само, че е било след 9 часа сутринта, когато децата вече могат да излизат от класните стаи до тоалетната, а за този един час "могат да се направят много неща".

"Тези, които плащат, казват в 9.30 каква е темата и си вземат парите. Това е продажбата, а не предварително. Докажете, че е предварително, помогнете", каза той.

Журналисти отново подчертаха, че темата от матурата е била ясна предната вечер, а той отговори: "Не е вярно, не е възможно. Това ще бъде проверено. Аз не съм капацитет".

Танев неколкократно призова журналистите да "не инсинуират повече" и да "не подпомагат една-единствена телевизия, защото тя е решила да има такава политика".

"Ако разбирате довода, че не трябва да се тревожат хората, докато милицията, полицията, ДАНС и не знам кой е решил каква е истината по въпроса - недейте съучаства", заяви той.

Той обясни, че "инсинуациите", които създавали журналистите, не пречели на него и неговата "сърдечна област или вени", а създавали напрежение у децата. Всичко е измислено, докато МВР не го е казало, каза още той.

Журналисти посочиха, че от години има сигнали, че има изтичане и всяка година има репортажи за злоупотреби, а той отгоори:

„Ако вие в момента имате факт, защото обвинявате Министерството, това е инсинуация. Ако вие не знаете, ако някой от вас за тази година конкретно има данни и не ги е споделил с полицията, то значи съучаства, ако обаче нямате факти, е инсинуация да се набива, че поради това, че минали години е имало, значи и тази вероятно има. Нека да изчакаме какво ще кажат хората от дирекция на полицията. Аз съм говорил с колежката Бъчварова, тя се ангажира с това", коментира министърът.

Министърът обеща, че всеки, който знае за изтичане на информация тази година и го прикрива "ще бъде наказан".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!