Станишев скастри Валери Симеонов за коментар за нацизма

OFFNews 17 май 2017 в 13:58 5857 2

Лидерът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев порица изказването на Валери Симеонов по повод неуместното поведение на зам. министър от квотата на Обединените патриоти. Според Станишев е недопустимо вицепремиер да коментира нацизма по този начин.

„С изумление прочетох неуместния коментар на българския вицепремиер Валери Симеонов в противоречие с европейските и общочовешките ценности. Нашето политическо семейство счита за абсолютно недопустими подобни изявления, накърняващи човешкото достойнство и поругаващи паметта на жертвите на нацизма. Посланието на тези паметници е да помним, за да не забравяме тези ужасни събития. Подобни действия са твърде опасни сега, когато Европа и света са изправени пред предизвикателствата на екстремизма, национализма и тероризма. Хора, които се отнасят така към тази мрачна част от историята на човечеството, нямат място в управлението на модерна европейска България", пише лидерът на ПЕС.

Думите му идват след като вестник "СЕГА" публикува коментара на Валери Симеонов по повод снимка на зам. министъра на регионалното развитие Павел Тенев, отправящ нацистки поздрав пред восъчната фигура на офицер от хитлеристка Германия. Снимката е правена преди 8 години. По този повод Симеонов казва пред вестника: 

"Несериозни работи. Нямам "Фейсбук", не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов".

При съставянето на новия кабинет в България Партията на европейските социалисти изрази притеснението си от включването на Обединените патриоти в управлението. „Днес това притеснение се оказа още по-валидно. В момент, в който цяла Европа казва „не" на национализма - както в Австрия, Холандия и на президентските избори във Франция, у нас коалиционните партньори на ГЕРБ получиха ключови ресори като икономическа и демографска политика, енергетика, здравеопазване, отбрана, вътрешни работи и сигурността на държавата. Силно съм изненадан, че ЕНП прие тяхното участие в правителството и даде подкрепа за управленската програма. Очаквам от премиера Борисов и партия ГЕРБ ясно да се разграничат от поведението на коалиционните си партньори. В противен случай страната ни ще изпадне в сранната ситуация на предстоящ Председател на Съвета на ЕС, обявяващ се срещу неговите ценности", казва Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

17.05 2017 в 14:05

Не, бе, не сте разбрали снимката. Човекът гони муха и случайно са го хванали докато си размахва ръката.
 
X

Да помогнем на украинските деца!