Станишев: Искат да ни видят разделени, бъдещето на ЕС зависи от силно лидерство

OFFNews 08 април 2017 в 14:59 3736 4

„Вярвам, че Мартин Шулц е човекът, който може да промени ЕС - с визия и силно лидерство. Европа ще оцелее, само ако завие наляво. Ако се върне към ценностите си и даде перспектива на младите."

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Дуисбург, където се провежда 13-тият Конгрес на младите европейски социалисти (YES), с делегати от над 30 държави.

Заедно с политическите лидери, младежите присъстваха и на голям форум с над 2000 участници „Европа завива наляво". Събитието е в подкрепа на кандидата на ГСДП за канцлерския пост Мартин Шулц, както и за левицата, за която предстоят ключови регионални избори в Северен Рейн-Вестфалия на 14 май тази година.

Станишев откри форума с емоционална реч, предхождана от едноминутно мълчание в памет на жертвите в Швеция.

"Искат да ни видят разделени. Слаби. И губещи тази битка. Битката за мира и демокрацията. Точно това не трябва да позволяваме", коментира лидерът на социалистите и продължи: "Европа се събужда. Усеща се тази нова енергия и желание ЕС да продължи да бъде най-проспериращият съюз в света. Национализмът, популизмът и тероризмът са на път да изгубят тази битка, защото все повече хора виждат в Европа шанса си за мирно и успешно бъдеще. Обратно на все по-заглъхващата националистическа вълна, виждаме волята на стотици хиляди европейци да защитят европейската идея, проявена в десетки шествия в големите столици, градове и села. Париж, Брюксел, Рим, Лондон и Стокхолм са заедно в скръбта си и в желанието си да отстоят Европа. Само преди две седмици във Вечния град чествахме 60-ата годишнина от подписването на Договорите, а в столицата на Великобритания се проведе една от най-големите проеврепейски демонстрации. "

„За да имаме силата да променим Европа, трябва да печелим избори. Само така - по демократичен начин, можем да имаме решаващата дума как да изглежда общият ни дом", заяви Шулц в речта си пред младежите.

„Европейската левица вижда в избора на Мартин Шулц надежда! Надежда за Германия, надежда и за Европа! Време е да прескочим пропастта на ограниченията и да върнем на европейците вярата в бъдещето! Сега има огромна нужда от силни социалдемократически гласове. В момента милиони младежи на Стария континент са без работа, а милиони деца са в риск от бедност. Това е неприемливо! Работата не може да е привилегия! Топла и силна храна всеки ден не може да е привилегия! Достъпът до образование, което ти дава шанс да бъдеш активен и отговорен гражданин, не може да е привилегия! Това са права. И е наш дълг, както и на вас като бъдещи лидери на левите партии в Европа, тези права да станат възможна реалност", завърши апела си към младежите Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12803

3

_az_

08.04 2017 в 21:28

Тоя взе да говори по-проевропейски от десните у нас бре. Я бърза среща с Курнелия, да се разберат последно демокрацията и ЕС взема или дава...