Според ДБГ кандидатът на РБ за президент може да стигне до балотаж

OFFNews 18 юни 2016 в 16:13 3995 5

Силна кандидатура за президент, в това число гражданска, може да допринесе РБ да посегне към второ място и да се бори за балотаж.

Това каза зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски на пресконференция в рамките на провеждащия се днес в София Национален съвет на партията.

Той заяви, че единна кандидатура на целия РБ е най-важното. "Никоя от другите политически сили не е напреднала толкова, колкото РБ в този процес - в ляво има опити за консолидация, докато в дясно РБ вече има принципно решение за единен кандидат и е добре той да е обявен до края на юли. През септември върши работа на ГЕРБ, не и на нас",каза той и добави, че е неполитическо да се разчита на кампания от 15 дни.

Зеленогорски няма вариант РБ да няма общ кандидат, защото "хората очакват от нас сериозни и мъдри решения". "Има всякакви хипотези, но нека видим и другите какво ще изправят срещу нашия кандидат, за да знаем каква артилерия да извадим и ние", каза още той.

Той припомни, че и преди местните избори имаше спекулации за успеха на РБ, но избраните реформаторски кметове и общински съветници са факт.

"Правилно е лидерите на партиите от РБ да се дръпнат встрани и да дадат възможност за кандидатура, която обединява, независимо дали е гражданска или партийна. Разчитаме на дясно-центристки профил, морално безспорен, евроатлантик", обясни лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева.

Тя обясни, че от партията ѝ разчитат кандидатът да надхвърли тесните партийни ядра, да има добра стартова позиция и ясни приоритети за развитието на институцията.

"Кандидатът категорично трябва да подкрепя антикорупционната политика, върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната. Разчитаме на президент, който да е истински партньор на политиките по сигурност, икономика. Този президент ще бъде държавен глава по време на Председателството на ЕС през 2018 година. Разчитаме и да е плътно свързан с образованието – например, че не би се съгласил с бюджет, който намалява средствата за образование", даде пример Меглена Кунева.

Тя обяви, че от тази седмица заседава контактна група на РБ за кандидат за президент. "Имаме споразумение на РБ и там пише, че към ново политическо тяло се върви след пълен цикъл избори заедно, т.е. това е тема за след президентските избори. Да се използва като причина да не си свършим работата за единна кандидатура, е неприемливо", подчерта Кунева.

От ДБГ заявиха, че реформата в държавната администрация и пенсионната реформа не вървят с добър темп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

6

Стринка Минка

19.06 2016 в 09:46

Можел, по преценка на издигналите го. По моя, неможе.

21668

5

Руслан

18.06 2016 в 19:11

Той, кандидатът на РБ може и да стане президент.
Но нито ще стане, нито ще стигне до балотаж.

25665

1

Victimized

18.06 2016 в 16:29

Ако трябва да съм честен , разбирам как Баце има твърд електорат , не мога да разбера обаче как Пръмова се набута в управлението ...