Социалният министър: Два милиарда трябват за преизчисляване на пенсиите

OFFNews 08 февруари 2017 в 18:39 6551 3

Служебното правителство ще успее да приеме механизъм за определяне на минималната работа заплата в рамките на мандата си.

Това заяви социалният министър Гълъб Донев по бТВ. По думите му в момента размерът се определя почти административно – финансовото ведомство го определя и после се консултира със социалните партньори. Министърът добави, че и Европейската комисия ни препоръчва да изготвим подобен механизъм, който да бъде и ясен и прозрачен и така минималното възнаграждение да се договаря със синдикалните организации.

Проблемът у нас е от 1998 г. когато започва синдрома „квалифицирана работна сила, готова да работи за малка заплата". Донев допълни, че за да има увеличаване на доходите трябва да се приеме механизма.

По повод партийните обещания за скок в пенсиите Донев заяви, че ще са нужни допълнителни до 2 млрд. лв., ако се изчислят на база осигурителен доход за миналата година. Според него в следващите години не бива да се вдига пенсионната възраст, за да се видят ефектите от последното й повишение.

„В някои държави горната граница за право на пенсия е 65 години и за мъже, и за жени. Това е европейско условие за равнопоставеност в доходите”, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови