Следваща стъпка: ГЕРБ заговори, че ще изтегли бюджет 2017

OFFNews 14 ноември 2016 в 11:01 12001 1

Най-логично и благоприятно за страната е да изтеглим Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента.

Това мнение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова пусна в интервю днес сайтът Investor.bg.
След като снощи премиерът обяви, че ще подава оставка във вторник, сега управляващите заговорват как бюджета за 2017 г. трябва да бъде изтеглен, тъй като не е предложен от евентуалното бъдещо мнозинство.

Самата Менда Стоянова не отговаря на телефона си, за да потвърди дали и кога ще се случи това. За утре парламентът е предвидил да гледа с пълна пара бюджета за 2017 година, който е единствена точка в дневния ред на 17 комисии.

От пресцентъра на ГЕРБ пък коментираха, че докато премиерът Бойко Борисов не подаде оставка, всичко е замразено. А той вече стори това и както става ясно – следващата стъпка на управляващите е оттегляне на бюджета на страната за догодина.

Какво предстои

От интервюто на Менда Стоянова става ясно още, че юридическата възможност страната ни да не навлезе без бюджет в новата година е с помощта на Закона за публичните финанси, който предвижда бюджетът да се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв.

„По-конкретно, ако до началото на годината бюджетът не бъде приет от парламента, приходите се събират в съответствие с действащите закони, а разходите и трансферите са с размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, т.е. за 2016 г. Тази разпоредба от закона обаче не може да се прилага за повече от три месеца, като в този срок не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание“, пояснява Стоянова.

По думите ѝ проектобюджетът за догодина може да се използва за солидна основа на евентуален бъдещ кабинет. Според нея заложената рамка е достатъчно добра и няма нужда да се губи време да се прави изцяло от нулата. 
Стоянова е категорична, че няма подценяване на бюджетните приходи нито за тази година, нито за следващата. Нещо повече – според нея за 2017 г. са планирани приходи с 2,4 млрд. лева повече от очакваното изпълнение на постъпленията за 2016 г. Предвидено е през настоящата година да съберем с 1,5 млрд. лв. повече отколкото през 2015 г.

Според финансиста въпреки че финансовото министерство е заложило дефицит в размер на  1,7 млрд. лв., 2016 г. много вероятно ще завърши с балансиран бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови