Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Само в Джибути имало 100% мажоритарна система

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 ноември 2016 в 15:2043528

Мажоритарната избирателна система с пълно мнозинство в два тура е опасна за България. Тя ще доведе в парламента хора с прякори, по-скъпа е и повече хора ще останат непредставени. Така, както е предложена, с абсолютно мнозинство, такава система има само в Африка - държавата Джибути. Чуваме гласа на хората и сме за засилване на мажоритания елемент. Предлагаме това да стане чрез преференции без праг, които да не са задължителни, а водачът на листата да не е „бетониран“.

Това каза в парламентна Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

Депутатът от ДБГ Антони Тренчев добави, че РБ не одобрява да се подвеждат хората, че такава система ще е панацея за българската демокрация и ще доведе до голям подем. Но ние признаваме, е едно голямо мнозинство от гражданите подкрепи мажоритарния елемент и с това ние ще се съобразим.

В НС е на път да влезе законът на омбудсмана, която твърди, че въпроизвежда волята на гражданите от референдума, но това не е така. Вместо абсолютно, тя предлага обикновено мнозинство при избора на депутати. В числа това означава, ако 100 човека имат право на глас, то с 51 гласували за определен кандидат е достатъчно да се избере депутат, по волята на избирателите в референдума.

Докато в проекта на омбудсмана обикновеното мнозинство означава, ако 100 души имат право на глас, но 50 са отишли да гласуват, то следващият депутат ще се избира с 26 гласа – т.е. с обикновено, не с абсолютно мнозинство, уточни Тренчев и обяви, че РБ инициира сериозни и институционални дебати в парламента за системата с участието на експерти и специалисти, за да не се стига до сътресения.

Дебатът за такава система трябва да се провежда с всички партии, експерти по изборни системи, политолози и социолози. 240 изборателни района не могат да се направят за 2 месеца, защото който прави районите, той ще печели изборите, а в НС ще влизат само ГЕРБ, БСП и ДПС – те печелят от такъв тип система, добави Делчев. Той каза, че и сега има мажоритарен елемент, а по мажоритарен принцип се избират кметовете. Искаме този елемент да се засили, но не и „на коляно” и без да се преценят много добре плюсовете и минусите, каза той.

Тренчев бе категоричен, че немската изборна система не може да се препише и приложи автоматично у нас, първо, защото тя е пропорционална с мажоритарен елемент, а не чиста мажоритарна, и второ, защото предвижда променлив брой на депутатите, а в Българската конституция те са 240 задължително. Тренчев обясни, че в Германия по тази система може да се стигне до 660 депутати, при установени най-малко 598 депутатски места. Ако искаме да тръгнем по този път, трябва да се промени Българската конституция, каза той и призова да не се правят радикални промени за два месеца и обществото да не се подава на популизъм.

По думите на Делчев, именно благодарение на преференциите, т.е. на мажоритарния елемент, РБ повиши резултатите си и на местните избори, и на президентските, и на предходните парламентарни избори и няма опасения, че ще остане извън следващия парламент. Въпросът не е в това, а да се гарантира широка политическа представителност в Народното събрание, уточни тох.

Ние предлагаме да не е задължително преференциалното гласуване, а гражданите, ако искат, да се възползват от него и да пренареждат листата. Също така смятаме, че трябва да отпадне прагът при преференциите и „бетонирането” на първия в листата, така че към неговия резултат да не се прибавят автоматично гласовете за никого, които го утвърждават като водач. Напротив, тази защита трябва да отпадне, за да имат гражданите пълна свобода да пренареждат кандидатите в партийната листа, обясни още Делчев.
Майндърбайндър

Рейтинг : 9629

08.12 2016 в 22:26 8
+ 0
- 0
Дайте си сметка,че хората избраха друга избирателна система,защото не ви искат и търсят начин да ви изритат,а вие предлагате как да се намъкнете отново с партийния автобус.
Майндърбайндър

Рейтинг : 9629

08.12 2016 в 22:22 7
+ 0
- 0
Гласуващите закони с помощта на цветен фулмастер,публично обвиняват 2,5 милиона пълнолетни български граждани в малоумие и се изживяват като пътеводна светлина.Без тях и партийната им листа от некадърни анонимници,държавата ще загине.
Умен

Рейтинг : 16574

24.11 2016 в 20:13 6
+ 10
- 0
С мнозинство от глупаци всяка гавра в поробена България ще мине.
Геле

Рейтинг : -335

24.11 2016 в 18:36 5
+ 2
- 16
Мажоритарен е изборът на рашка-ХУЙЛО !!!
Nibble

Рейтинг : 3225

24.11 2016 в 16:23 4
+ 6
- 4
Димитър Делчев що не каже и нещо за "пръстовия идентификатор".... него го няма дори и в Джибути.... и кво от това? Капута Москов го наложи. Май го има само в "цвета на демокрацията" в анадола....
samael

Рейтинг : 19370

24.11 2016 в 16:06 3
+ 6
- 2
'щом всички представители на статуквото скочиха вкупом да ни обясняват колко е зле, значи е добре за народа!!!

Не се и съмнявам, че тените "експерти" могат да ни ги говорят тия глупости неуморно в следващите 10 години...
вик

Рейтинг : 351

24.11 2016 в 15:36 2
+ 3
- 0
Джибути..., Джибути!?! Трябва да се провери, джибутианците надали имат по- нисък стандарт от нас! Слави да не е почитен джибутианец та прилага тяхната система у нас?
dhk1313

Рейтинг : 1827

24.11 2016 в 15:29 1
+ 11
- 0
Само питам - защо не го казаха ПРЕДИ референдума? Иначе съм съгласен с извода, че това ни води към стандарта на живот на Джибути...
 
Още от : Политика
29 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.