Съдебната власт няма вина за откраднатите тефтерчета

OFFNews 13 ноември 2014 в 16:04 2716 1

ВСС

Висшия съдебен съвет не видя пропуски и проблем в съдебната система, които да са свързани с изчезването на тефтерчата на Филип Златанов.

Според главния прокурор Сотир Цацаров вината вината е на политиците и на медиите, които ги обслужват.

ВСС отправя призив случаят с откраднатите тефтери на Филип Златанов да не бъде използван като повод за аргументиране на съдебна реформа, заяви пред журналисти представляващият Съвета Соня Найденова. Тя призова политическите коментари да не бъдат спекулативни, а съдебната власт да не се използва като удобно извинение от една или друга политическа партия. Необходимо е трайно законодателно решение по проблема с експертизите, коментира още Соня Найденова.

Според нея случаят с откраднатите бележници дава повод за интерпретации, свързани с проекта на Стратегия за съдебна реформа и доклада на ЕК и хвърля петно върху съдебната власт. Найденова добави, че трябва да се даде отговор на въпроса доколко този случай трябва да бъде емблематичен за съдебната реформа и не се ли изместват акцентът и важните мерки, които трябва да се предприемат. Тя припомни, че преди година ВСС е изпратил на правосъдното министерство предложения във връзка с проблемите около съдебните експертизи, но до момента няма развитие по тях. Найденова постави и въпроса дали не е необходима по-задълбочена уредба за съхраняването на веществените доказателства.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък призова да спрат "упражненията" на гърба на прокуратурата и съдебната власт по
казуса с тефтерите. Той се противопостави на изказванията от вчера, в които случаят "Златанов" беше определен като "Костинброд 2".

"Конспирацията не е, че ги няма въпросните тефтери – цвят бордо и черен. Конспирацията възниква, защото това е територия за упражнение на политиците. Една дама с менторски тон каза вчера в парламента (визира Цвета Караянчева от ГЕРБ – б.а.), че можело да се стигне до Костинброд-2. Други – че били изчезнали тефтерите на властта. Това работят политиците и част от журналистите, които ги обслужват. Да, съдебната реформа е необходима – създайте нормални условия за функциониране на съдебната власт. Не е Бенчев единственият, който се разхожда с веществени доказателства. Но някой да се упражнява на гърба на прокуратурата няма да позволя. Не искам да влияя на съдиите от апелативния съд, но искам да кажа, че центърът на това дело не е тефтерчето, нито то е основно доказателство на прокуратурата. Записките в тефтерчето са медийно интересни, но не са основното доказателство. Златанов е обвинен и осъден за движението на три преписки – те са истинското доказателство. Ако тефтерчетата са ѝ най-големият проблем, да ѝ имам държавата! Хайде стига упражнения, малко повече съвест и малко повече работа", заключи главният прокурор, цитиран от Правен свят.

По повод репликите на правосъдния министър, че скандалът вероятно ще влезе в евродоклада, Цацаров заяви: "Призовавам тази спекула да спре. Не от два броя тефтерчета ще зависи съдбата на един доклад, който ни се размахва като плашило".

Правосъдният министър Христо Иванов коментира, че конкретният инцидент е само повод за обсъждане на проблема с
експертизите. Затова ще бъдат обмислени и законодателни промени.

ВСС реши днес да направи проверка на случайното разпределение на делата в Търговското отделение на Софийския градски съд заради съмненията за това как беше избран съдия-докладчик по казуса по несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови