Съдът разреши ДОСТ с мотивите, с които признаха ДПС през 1992 г.

OFFNews 29 юли 2016 в 13:00 12776 17

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли отказа за регистрира партия ДОСТ, с който Софийският градски съд (СГС) не позволи партията на Лютви Местан да бъде регистрирана. В мотивите си върховните съдии се позовават на решението на Конституционния съд от 1992 година, с което е отказано ДПС да бъде обявена за противоконституционна партия.

От ВКС цитират решението на КС, според което разпоредбата на чл. 11, ал. 4 от Конституцията няма забранителен характер. Според Конституцията: „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.“

През 1992 година обаче Конституционният съд признава съществуването на религиозни, езикови и етнически различия, като редица текстове от Основния закон гарантират правото на собствен културен живот, свободата на избор на вероизповедание, правото да се изучава и говори език, който не е майчин. В същото решение се посочва, че целта на текста в Конституцията е да не се допусне създаването и функционирането на политически партии в ограничени рамки - тоест, това да е партия на един етнос. В случая с ДПС обаче не било така, тъй като членове на партията са хора от различни етноси. Именно на това заключение се позовава и ВКС.

Според върховните съдии от представените списъци и декларации за регистрацията на ДОСТ е видно, че учредителите са от различни етнически групи, но преобладават гражданите с турски имена. „Същевременно формулираните в Устава на ППДОСТ цели са общовалидни по отношение на всички граждани с избирателни права и партията е напълно отворена за членство“, се посочва в решението на ВКС. Върховните съдии уточняват, че тезата на СГС за „най-вероятни действия на етническа или верска основа” е само хипотетична.

И още:

Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея.

Съдът отхвърля и констатациите на прокуратурата за това, че в част от заявленията на учредителите на партията има сходство в почерка на деклараторите, а част от ЕГН-та са непълни. Според ВКС поправките и зачеркванията в тези декларации да пренебрежимо малки – 46 от общо проверените 970 декларации. „Останалите 924 бр. [декларации] са редовни от външна страна документи и само техният брой е достатъчен, за да се приеме, че е спазено изискването на чл.12 ЗПП (Закона за политическите партии) относно минималния брой учредители. 

Позиция ДОСТ

Решението на ВКС за регистрацията на Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) е официализирано, формално признание за нещо, което месеци преди това се случи в сърцата на хиляди български граждани – жадни за истинско равноправие и реална демокрация.

Това се казва в позиция на ДОСТ, подписана от лидера й Лютви Местан. В текста пише още: 

Благодаря на първите последователи на новата партия, които повярваха в каузата ни за демократична, отговорна, свободна и толерантна България.
Обръщам се с искрен призив към онези, които по убеждение са с нас, но до днес не са ни последвали с формално включване в редиците ни, защото агресивно им се внушаваше, че ДОСТ няма да получи регистрация – демокрацията е по-силна от ретроградните сили и техните заклинания и затова очаквам да освободите волята и енергията си, за да бъдем заедно част от нова и силна алтернатива.
Решението на ВКС преди да бъде добра новина за ДОСТ е добра новина за България по две причини.
Първата е надполитическа. ВКС е на висотата на своите конституционни и законови отговорности и с това свое Решение реабилитира дискредитираното с отказа на съдията от СГС доверие на хилядите членове и симпатизанти на партия ДОСТ във върховенството на закона. Това Решение на ВКС е знак, че България е правова държава, която безусловно гарантира конституционното право на свободно политическо сдружаване на своите граждани.
Втората е дълбоко политическа. Учредяването на ДОСТ е нов, силен демократичен ресурс за развитието на България като откровена и последователна евро-атлантическа държава. Това е приоритет на приоритетите на ДОСТ, защото включва всички ценности на цивилизованата политика, сред които, на първо място, реалното равноправие без етническа и верска дискриминация. Ние и занапред смело ще се борим за постигане на пълно и ефективно равенство, но чрез механизмите на интегриране. Този процес следва да се реализира в рамките на конституционния принцип за единство на българската гражданска нация, което превръща ДОСТ в една истинска национална либерална партия. Концепцията ни за нов, модерен граждански патриотизъм, който включва, а не изключва, става особено актуална в контекста на тежките предизвикателства, пред които е изправена демокрацията в света – бруталния тероризъм. За ефективно противодействие на ескалацията на терора, освен укрепването на системите за национална сигурност, е от особено важно значение ресурсът на партии с профила на ДОСТ, защото залагаме преди всичко на толерантността и интеграцията вместо езика на омразата и разделението.
Демократи за отговорност, свобода и толерантност е алтернатива на всички антинатовски, антиевропейски, крайно националистически и олигархични сили в българското общество. След 26 години от началото на демократичните промени тези ретроградни сили все още представляват реална заплаха за българската демокрация. Необходимо е консолидирано противодействие и точно тук разполагаме своето място и политическите си цели.
Знаем, че сме в началото на пътя. И понеже той е верен, ще успеем. 

ЛЮТВИ МЕСТАН

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

16

Дик

29.07 2016 в 20:27

И съда продаде България на протурскатаполитика на Местан.Този мишок на снимката трябваше да бъде в пандиза за предателство.На следващите парламентарни избори ще бъде 2 или 3та партия с гласовете от Турция и опеката на Ердоган.

77927

15

El Commandante

29.07 2016 в 16:40

Пичове, мислете малко.
Отказа за регистрирането на ДОСТ щеше да предизвика много по-голям шум в Турция и Европа, а Местан щеше да се изживява като репресиран герой по медиите-ненужна реклама.
Така му се дава възможност да бъде удушен тихо от Доган на изборите, да спечели едни 0,5% и бавно и полека да се маргинализира като останалите протурски проекти.

Решението на ВКС е стратегически правилно.

11866

14

кумчо вълчо

29.07 2016 в 16:33

Аае стига с тия ДС-сарски циркове моля ви се! Аи сиктир!

12117

12

Pirate Parrot

29.07 2016 в 15:20

По-добре 2 настроени една срещу друга етнически партии с по 7% от вота, отколкото една голяма партия с по 14%. Дано това да е краят на "незаобиколимия фактор" в българската политика.

13277

11

66

29.07 2016 в 15:08

Никакви изненади и малки печалби при букмейкърите.

13277

10

66

29.07 2016 в 15:07

Само според ЦЕНОРАЗПИСА на ВКС

това няма забранителен характер.

Според Конституцията: „Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.“

63994

8

Red or Dead

29.07 2016 в 14:01

Изненадани...учудени...притеснени...амииии....

“г-н Местан е прекрасен радетел на атлантическите и либерални ценности“.....такъв беше репертоара на “умните и красивите съвсем до скоро.....да ли.....

Освен туй, той е прекрасен и фин човек, не като “онзи учиндолски мръсен чалгар“, дето иска да ви разруши рахата;)
 
X

Подкастът на OFFNews