Рокадите в кабинета: отиват си Горанов, Маринов, Караниколов и Ангелкова (обновена)

Здравният министър Кирил Ананиев става финансов. Министерството му поема директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Бойко Борисов остава министър-председател

Ирина Евгениева, Александра Маркарян 23 юли 2020 в 10:48 18975 22

Снимка БТА/Христо Касабов

Министрите Владислав Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР), Емил Караниколов (икономика), Кирил Ананиев (здравеопазване) и Николина Ангелкова (туризъм) напускат постовете си в правителството.

Един от тях - финансистът Кирил Ананиев - остава в кабинета, но поема управлението на ключовото Министерство на финансите на мястото на Горанов.

Рокадите бяха обявени преди минути от министър-председателя Бойко Борисов след няколкочасова среща на лидерите на управляващата коалиция от ГЕРБ и "Обединени патриоти": Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов - в сградата на Министерския съвет.

Самият Борисов остава начело на кабинета.

За останалите освободени министерски места са номинирани:

- туризъм - вицепремиерът Марияна Николова;

- МВР - директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски;

- икономика - Лъчезар Борисов, сега зам.-министър на икономиката.

- здравеопазване - директорът на болница "Александровска" проф. Костадин Ангелов.

Кой е бъдещият здравен министър проф. Ангелов

Вътрешният министър си отива заради полицейското насилие на протестите и скандала "Росенец", стана ясно от думите на премиера.

"Младен Маринов го сменям, защото някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращите хора. Второ, защото на „Росенец“ имаше заявен протест и трябваше да се осигури така, че по време на протичането да не възникват подобни скандали и накрая да го отнасят хора, които нямат общо с този протест", заяви Борисов и допълни: "Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват".

Освобождаването на Горанов министър-председателят обвърза с темата "Божков". Сегашният финансист №1 вече е в оставка, защото: "Горанов безпорно постигна рекордно много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо в Комисията по хазарта контролът е бил толкова занижен".

За Караниколов премиерът каза "Специално той се справя много добре в доста сфери, но започнах да чувам за неща, които се случват там (в Министерството на икономиката -бел.ред.) във връзка с раздадените бонуси или грантове. Искам там контролът да е изключително строг".

Борисов обяви, че в понеделник ще бъде представен нов пакет от социални и икономически мерки, свързани с разпространението на коронавируса. Част от тях ще касаят и заплащането на работещите в РЗИ и лабораториите. 

През уикенда ще се работи по социални, финансови и икономически мерки, свързани с пандемията, а в понеделник ще ги представим, „ако е живот и здраве", каза министър-председателят. Някои от мерките ще наложат спешно да се променят закони, добави Борисов и даде пример: „Защото в пандемията се видя, че хората от РЗИ, от лабораториите и от много агенции, които бяха ангажирани, са на минимално заплащане".

Реакции и коментари по темата вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

22

Бухльо

23.07 2020 в 22:25

Според Борисов ВГ се маха, защото "ББ не разбирал как може 5 години да е занижен контрола в Хазартната комисия". По неговата логика и той е време да си ходи, след като цял мандат контролът в толкова възлови министерства е занижен и следват издънки след издънки.

6589

21

stanimir_13

23.07 2020 в 17:09

Мацано дупе с тиква.

705

20

order

23.07 2020 в 16:53

Бае ти Ставри (строг, но справедлив) те очаква .....
Нема лабаво, нема мърдане!!!!

3943

19

OtSofia

23.07 2020 в 16:28

Всички гледат право в министрите - кой остава, кой е сменен, панаирджийски интерес. Никой обаче и дума не казва какво прави кметицата на София в тази турболенция! Тя всъщност е длъжна да си каже мнението за протестите, за недоволството, което изпълва центъра, за бъдещето на тези софиянци, които искат да сложат служебно правителство, т.е. президентско и без Народно събрание. Тя ги подкрепя ли, така - мълчешком. Или като си гледа вторачено телефона на официалните снимки. та никой да не си и помисли, че е от ГЕРБ. На кого се отчита Фандъкова? Струва ми се, че предаността ѝ е някъде далече на североизток!

4000

18

Ivo Ivanov23

23.07 2020 в 15:29

Едва ли замяната на тези петима министри ще реши проблемите.

18551

17

Нострадамус

23.07 2020 в 14:40

afera:
ЗДРАВЕЙТЕ, БАЛЪЦИ! ПАК ВИ НА@БАХ С ДВЕСТА!

15414

16

Hihi1981

23.07 2020 в 13:29

НЕ СТИГА!!!

11719

15

Краси

23.07 2020 в 12:27

Нов бардак със стари курви и малко разместваме леглата.
Тупанбаши, ти за колко прости ни мислиш, бе?

6774

14

ЛАФЪРДИЕВ

23.07 2020 в 12:02

Важното е, че Далаверко пак стигна до РЕАЛЕН КОКЪЛ..
Метресата му вече няма да е само ВИЦпремиерка, а и в каца с мед направо с черпак ша бърка..
Горкия ни туризъм.. Заупокойна ТИШИНА над него ша са носи..

3040

13

Любомир Димитров

23.07 2020 в 11:55

Абсолютна мимикрия ?! Абсолютни подигравки с хората - онова недоразумение, секретарката на Далавери ще "оправя" туризма ! Как ли - сигурно ще се юрне пак да проверява заведенията за шум като ментора си ! Боко казва, че М. Маринов си отивал от МВР заради грешки при протестите , да се чете побоя от полицията на беззащитни хора и парадокс - предлага началника на полицията за министър !!!
МФ - сигурно е семейна губерния на Горанов - там само се сменят с вуйчо ли, чичо Кирчо!!!
Спондж Боб - остава !!!
Екатерина безхаберная също !!!
Въобще отврат пълна !!!
И пак се опитват заедно с Тумбак войвода да омайват хората със сладки прииказки за цели, приоритети и всякакви "шменти-капели"
Дано не им повярват хората от протеста - леви, десни, няма значение !!!
Оставка на цялото правителство е ГЛАВНИЯ ПРИОРИТЕТ !!!