Реформаторите изкараха машина за гласуване, натискаш 3 копчета и готово (снимки)

Йоанна Димитрова 02 февруари 2017 в 14:29 7327 4

След като вчера съдът отсъди, че ЦИК трябва да осигури 12 400 машини за всички секции на изборите, които са само след два месеца, днес започнаха тренировките с машинното гласуване.

Решението на съда дойде след обжалване на Нова република машините да бъдат въведени още на тези избори, те го разчетоха като своя победа, но другите десни, с които доскоро бяха в коалиция - Реформаторският блок, също обявиха, че винаги са настоявали да бъде въведено машинно гласуване на изборите и още днес изкараха една машина в подлеза на ЦУМ в столицата и започнаха да обучават минувачи как ще се гласува с нея на парламентарните избори на 26 март.

Настимир Ананиев и Димитър Делчев от РБ пък влязоха в ролята на обучители, които разясняваха на желаещите как да гласуват и каква е спецификата на гласуване.

А тя е следната:

Гласуването се провежда в 3 стъпки: след като председателят на избирателната секция натисне бутона, който разрешава гласуването, избирателят отбелязва желаната партия, ако иска отбелязва и преференция, после потвърждава, че това е неговият избор и машината пуска бележка, на която се вижда за кого е гласувал. Бележката се пуска в урна, за да бъде доказателство за истинност на вота, ако се изиска ръчно преброяване. Всеки гласуващ има шест минути да направи избора си, като на 3-тата машината издава звук, за да предупреди, че половината време е изминало.

„Машината има самостоятелен софтуер и не е свързана с Интернет, така че няма как някой да манипурила вота или да я хакне по някакъв начин. Тя се обслужва само от специализирани техници и дори при свършване на хартията, те са тези, които я зареждат с нова“, обясни Делчев. „Разбира се, с машината могат да работят хора, които са завършили минимум основно образование, хора които могат да четат. Така няма да има спекуалции, както на реалните избори“, добави той.

„Гласуването е изключително елементарно. Говорим за натискане на три бутона и един потвърждаващ, след което машината издава бележка. За мен обучението е много лесно. Затова сме тук, за да може всеки един човек, който минава да може да погледне“, обясни Ананиев.

„Знаете, че има огромен проблем с невалидните бюлетини и неброенето на преференции. Тук няма нужда да се броят. Натискате един бутон и излиза контролният одит, който е в електронна форма, попълва се оригиналният протокол и винаги можете да преброите хартиените бележки, които могат да потвърдят резултата“, добави той.

Част от преминаващите столичани изразиха желание да изпробват машината за гласуване. Първа се осмели млада жена, която се справи с машинното гласуване без никакъв проблем и целият процес беше завършен за около 10 секунди. После се пробва друга дама - и тя успя да гласува без проблем.

Единствената от минувачите, която имаше затруднения беше възрастна дама, която не можеше да се ориентира как точно да избере партията и колко силно да натисне върху нея, за да я отбележи. Натискайки копчето продължително, то изключва машината и гласуване не се осъществява.

           

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

02.02 2017 в 15:00

... така че няма как някой да манипурила вота или да я хакне по някакъв начин.

Абе я си е.ете п..ката ма.на бе! Нямало! Да! То в тотото изкараха едни и същи числа в два поредни тиража, че тук нямало как. Айсиктирве!

42249

3

Denis Rizanov

02.02 2017 в 14:57

Тя се обслужва само от специализирани техници и дори при свършване на хартията, те са тези, които я зареждат с нова

А тая сутрин тоя ръб митко делчев обясняваше "колко много ще спестим" от тия машини! нямало да има преброители, нямало да има печатане, нямало да има разход на хартия...
А се оказва, че във всяка секция, във всяка паланка до машината ще стои... оторизиран техник.
Баси нещастниците!